Zo voorkom je een platte batterij

Een van de meest voorkomende autoproblemen tijdens de herfst en winter is een lege autobatterij. Je kunt je auto zelf proberen op te starten met startkabels, maar dat is niet altijd even vanzelfsprekend. Daarom geldt hier: beter voorkomen dan genezen. Lees hier hoe je een platte batterij vermijdt.

Waarom doet-ie het niet meer?

Om probleemloos te kunnen starten, heeft de motor van je auto nood aan een batterij die minstens drie vierde is opgeladen. Omdat de batterij oplaadt tijdens het rijden, gebeurt het weleens dat je batterij onvoldoende vermogen heeft na een weekend of een vakantie. Wordt het buiten serieus koud, dan kan je batterij daar onder lijden. Bij lage temperaturen laadt je accu minder goed op. Oudere batterijen zullen als eerste bezwijken onder de koude, omdat zij een verminderd vermogen hebben.

Hoe voorkom je een platte autobatterij?

Een uitgeputte batterij kan je ochtend behoorlijk verpesten. Niet fijn als je op het punt staat je kinderen naar school te voeren of zelf naar het werk te rijden, maar nog minder prettig wanneer je klaarstaat om op skireis te vertrekken. Hou daarom rekening met de volgende tips om je batterij zo efficiënt mogelijk op te laden:

Voldoende opladen

Om volledig op te laden, heeft je autobatterij behoorlijk wat energie nodig. Je zult minstens 25 kilometer moeten rijden – het liefst ononderbroken – vooraleer je batterij goed en wel opgeladen is. Korte ritten zijn vaak onvoldoende. Je motor vijf minuutjes laten draaien terwijl de wagen stilstaat, volstaat evenmin.

Vermijd een ijskoude batterij

Je zult het minste problemen ondervinden wanneer je je wagen in een droge en relatief warme plaats kunt parkeren. Heb je geen garage? Dek je motorkap dan af tijdens de ergste winterprik. De minste isolatie kan een uitgeputte batterij helpen te voorkomen.

Vervang je batterij bij verminderd vermogen

Een autobatterij heeft een gemiddelde levensduur van een viertal jaar. Je garagist zal een batterij met verminderd vermogen snel opsporen bij een jaarlijks onderhoud. Merk je zelf op dat de accu sputtert? Laat je auto nakijken en je batterij vervangen, voor ze het begeeft op een kille maandagochtend …

Een moeilijke start? Enkele tips

platte autobatterij

Is het berekoud en ben je bang dat je batterij het zal laten afweten? Deze tips bieden misschien soelaas:

  • Schakel je koplampen even aan vóór je je motor start. Zo kun je je slapende batterij activeren. Dit lukt uiteraard alleen met auto’s zonder automatische lichtschakeling.
  • Schakel energieverslindende systemen, zoals de verwarming en de radio, uit bij het opstarten.
  • Hou de koppelingspedaal ingedrukt bij het opstarten. Probeer de motor nooit langdurig op te starten, maar probeer het liever enkele keren kort na elkaar.

> Nog meer tips om autopech te voorkomen