Un véhicule plug-in hybride branché à une borne de charge. Cette voiture peut atteindre une autonomie électrique de 80 km.

Plug-in hybride versus full hybrid auto: een vergelijking

Frans

Is volledig elektrisch rijden een grote stap voor jou? Bij hybride wagens ligt de drempel lager, omdat die zowel werken op elektrische energie als op benzine of diesel. Ontdek meer over plug-in hybrides en full hybrid auto’s.

Wat is een hybride wagen?

Een hybride wagen is een auto die verschillende energiebronnen gebruikt: een elektromotor met batterij én een verbrandingsmotor op benzine of diesel. Zo daalt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Zeker nu de lage-emissiezones overal in Europa uitbreiden en brandstof alleen maar duurder wordt, is een hybride wagen interessant.

De overschakeling van de ene op de andere energiebron gebeurt trouwens automatisch, maar je kunt meestal zelf instellen om enkel op de elektromotor te rijden.

Plug-in hybride voor lange afstanden

De batterij van een plug-in hybride auto moet je opladen via een laadpaal of stopcontact. De grote actieradius maakt dit type wagen zo interessant: afhankelijk van de grootte van de accu, kun je tussen de 30 en 80 kilometer volledig elektrisch rijden.

Als je meestal korte afstanden aflegt met de wagen of op locatie een laadpaal ter beschikking hebt — bijvoorbeeld op het werk — is een herlaadbare, plug-in hybride bijzonder voordelig.

Full hybrid auto’s recupereren energie

Bij een full hybrid auto laadt de batterij zichzelf op. De accu slaat namelijk de energie op die vrijkomt wanneer je remt. De elektromotor werkt dan vooral ondersteunend, want je kunt minder lang volledig elektrisch rijden dan bij een plug-in hybride.

Een full hybrid wagen is een goed idee als je vaak langere afstanden overbrugt, maar onderweg niet kunt opladen via een laadpaal. Een full hybrid is doorgaans ook goedkoper dan een herlaadbare hybride wagen.

De juiste autoverzekering

Welke hybride wagen het ook wordt voor jou, een autoverzekering is geen overbodige luxe. Bereken snel jouw premie en sluit je verzekering online af. Veel rijplezier!