Bandenspanning auto

Pump it up! Het belang van de juiste bandenspanning voor je auto

Frans

Je banden zijn de dragers van je wagen. Het is dus geen verrassing dat ze een belangrijke rol in je veiligheid spelen. Recente campagnes van de overheid riepen op om je bandenspanning regelmatig te checken. En je kreeg ongetwijfeld al het advies om je banden harder op te pompen of net een beetje lucht eruit te laten – afhankelijk van je bestemming. In dit artikel lees je alles over hoe je je banden controleert en welke spanning voor welk gebruik aangewezen is.

De belangrijke taak van een autoband

Je autoband zorgt ervoor dat je grip hebt op de baan. De zogenaamde wegvastheid maakt dat je niet gaat slippen of schuiven. Daarnaast zijn je banden natuurlijk ook heel belangrijk voor de stabiliteit van je wagen in bochten en tijdens het remmen. Een te hoge of te lage spanning kan een klapband of lekke band veroorzaken. Wist je trouwens dat hoge en lage temperaturen ook een effect hebben op de spanning van je banden?

Je banden controleren

Check je bandenspanning minstens een keer per maand én voor je op een verre autoreis vertrekt. Dat kan gemakkelijk aan een luchtpomp in een tankstation. De juiste bandenspanning voor jouw banden staat in de gebruikshandleiding van je auto of op de sticker die op drie verschillende plekken kan kleven: op de binnenkant van je autodeur, in de klep van het handschoenkastje of op de brandstofklep. Om je bandenspanning te meten moet je auto koud zijn: je mag niet meer dan drie kilometer gereden hebben aan een gematigde snelheid, of je auto moet al twee uur stilstaan. Je profieldiepte is trouwens ook belangrijk voor de grip op de weg. Voor standaard banden moet die 1,6 millimeter zijn.

De juiste spanning

Is je auto zwaar geladen? Dan kun je de spanning een tikkeltje verhogen. Je auto is immers zwaarder dan gewoonlijk, dus je banden kunnen wel wat extra lucht gebruiken. In de winter mag je je bandenspanning met 0,2 bar verhogen. De koude temperaturen hebben immers een invloed op de ideale spanning. Wist je trouwens dat een correcte bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik en voor tragere slijtage van je banden? Goed voor je portefeuille dus!

Vergeet niet om de ventieldopjes van je banden steeds terug goed vast te draaien nadat je je banden gecontroleerd of opgepompt hebt. Controleer ook je reservewiel regelmatig. Niets zo vervelend als een onbruikbaar reservewiel bij autopech!

Bandenspanning oké? Onze checklist voor autoreizen overlopen? De juiste verzekeringen afgesloten? En ligt je goed humeur in de koffer? Dan wensen we je een goede reis!