Reisdocumenten om zeker op zak te hebben

Ga je binnenkort naar het buitenland? Breng dan nu al je paperassen in orde. Afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat het doel van je reis is, heb je waarschijnlijk andere documenten nodig. Wie door de bomen het bos niet meer ziet, is hier aan het juiste adres. We maken je wegwijs doorheen de wirwar van reisdocumenten.

Reisdocumenten in Europa en de rest van de wereld

Binnen Europa hoef je als EU-burger je identiteitskaart of paspoort niet meer te tonen bij het oversteken van de grenzen. Die regeling geldt voor de Schengenlanden. Reis je naar het Verenigd Koninkrijk of de nieuwe EU-lidstaten? Dan zal wel naar je identiteitskaart gevraagd worden.

Het internationale paspoort

Reisdocumenten infoVoor verdere reizen gelden specifieke regels. In principe moet je voor elke reis buiten de EU een paspoort met geldig visum bij je hebben als identificatie – niet te verwarren met je Belgische identiteitskaart of eID. Met sommige landen, zoals Egypte, werd een wederzijds akkoord gesloten waardoor je identiteitskaart volstaat. Kinderen jonger dan twaalf jaar hebben geen paspoort nodig.

Het reisvisum

Een paspoort geldt als identificatie, het visum geeft je de toestemming om het land van je bestemming binnen te komen. Een visum vraag je op voorhand aan bij de bevoegde diplomatieke post: het consulaat of de ambassade van het land van bestemming. Sommige landen staan ook toe dat je een visum aankoopt bij aankomst op de luchthaven of aan de grens.

Tip: Op de website van de ambassade van het land waarheen je reist, vind je alle nodige informatie over de vereiste reisdocumenten. De website van Diplomatie België geeft je al een goeie indicatie.

Doel en duur van je reis

Internationale verdragen bepalen een maximumduur voor je verblijf. Die duur wordt ook vastgelegd in je visum. Meestal mag je met een toeristenvisum drie maanden verblijven in het land van je bestemming. Wil je langer blijven? Of reis je niet als toerist maar om professionele redenen? Dan moet je daarvoor een specifiek visum aanvragen.

Reisdocumenten kwijt – wat nu?

Op reis je identiteitskaart of paspoort kwijt geraakt? Neem dan snel contact op met de Belgische diplomatieke post ter plaatse. De ambassade of het consulaat bezorgt je dan een kopie van je reisdocumenten. Een zorgenvrij alternatief? Sluit een goeie multirisico-reisverzekering af. Dan regelt je verzekeraar de vervanging van je reisdocumenten, zodat jij met een gerust hart je reis kunt verderzetten.