Vergeet je reisstekker niet mee te nemen naar deze landen

Kleren, toiletgerief, een zonnebril … Er is zoveel dat je niet mag vergeten mee te nemen als je op reis gaat. Voor sommige bestemmingen mik je het best nog een extra item in je bagage: een reisstekker. In veel landen worden namelijk andere stopcontacten en stekkers gebruikt dan in België. Als je dan een elektrisch scheerapparaat of een gsm-lader bij hebt, is het wel zo handig als je die ook effectief kunt aansluiten.reisstekker

De reisstekker, een handig tussenstukje

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat stopcontacten er niet overal ter wereld hetzelfde uitzien. Wil je de toestellen die je in België gebruikt toch in het buitenland kunnen aansluiten, dan heb je in veel gevallen een reisstekker of wereldstekker nodig. Dat is een tussenstukje waar je je Belgische toestel inplugt en dat langs de andere kant in het buitenlands stopcontact past. Sommige universele reisstekkers hebben verschillende koppen, terwijl je andere maar met één soort stopcontact kunt gebruiken.

Let op de voltage

reisstekkerMeestal volstaat het om een reisstekker bij te hebben om je toestellen aan de praat te krijgen, maar dat is niet altijd zo. Sommige elektrische apparaten zijn namelijk niet geschikt voor de frequentie en de voltage van de netspanning in het buitenland. Ga dit altijd eerst na voor je je toestel aansluit. Kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing of op de sticker die je op het toestel vindt. Komt het voltage niet overeen? Dan heb je naast een reisstekker nog een extra omvormer (transformator) nodig.

Welke stekker in welk land?

In België worden, net als in Frankrijk en Polen, geaarde netstekkers van het type E gebruikt. Dat zijn ronde stekkers met een gat voor de aardpen van het stopcontact. Voor lichte apparaten die geen aarding nodig hebben, worden ook vaak eurostekkers (CEE 7/16) gebruikt. Dat zijn platte stekkers met alleen metalen pennen voor de fase en de ‘nul’. Dit type stekker past in de meeste Europese stopcontacten. Enkel Groot-Brittannië, Ierland en Malta hebben een andere standaard.

Kun je in je land van bestemming geen eurostekker of netstekker van het type E gebruiken? Ga dan maar op zoek naar een reisstekker. Op Wikipedia vind je een handig overzicht van de gebruikte soorten stekkers wereldwijd.