Travel Belgium

Reisverzekeringen vergelijken: waarop letten?

 

Tegenwoordig is het heel makkelijk geworden om een reisverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars bieden consumenten de mogelijkheid om een reisverzekering online af te sluiten. Dit laat consumenten ook toe om eenvoudiger reisverzekeringen te vergelijken. Maar waarop moet je letten bij het vergelijken van reisverzekeringen? We overlopen enkele belangrijke aspecten.

Reisverzekeringen vergelijken: ga het lijstje af!

Tijdens een vakantie loop je altijd wel een risico dat je bagage beschadigd raakt of dat je extra kosten maakt door onvoorziene gebeurtenissen. In zo’n gevallen biedt een reisverzekering de nodige bescherming. Het dekt ziektekosten die niet door je zorgverzekeraar worden gedekt in het buitenland. Het vergoedt schade aan je bagage en andere persoonlijke eigendommen. Ook de kosten voor bijvoorbeeld het laten overkomen van familie bij een ernstige ziekte of ongeval worden gedekt door een reisverzekering.

Eigen risico

Veel verzekerden denken vaak dat elke schade op reis te vergoeden is. Helaas is dit in de praktijk niet altijd zo. Een reisverzekering kan een gedeelte eigen risico bevatten. Dat is het gedeelte van de schade die de verzekerde zelf moet betalen. Een reisverzekering zonder eigen risico is duurder, maar je ontvangt wel een hogere vergoeding in geval van schade.

Verzekeren tegen nieuwwaarde

Verzekeraars vergoeden niet altijd de schade of het verlies van eigendommen, als gevolg van de ouderdom van deze goederen. Zijn verloren reiskoffers bijvoorbeeld ouder dan 1 jaar, dan zullen zij niet meer vergoed worden tegen de nieuwwaarde, maar wel tegen de veel lagere dagwaarde. Het verschil tussen beiden kan hoog oplopen.

Indien je verschillende reisverzekeringen vergelijkt, raadpleeg dan zeker ook de algemene voorwaarden.  Bekijk welke termijn een verzekeraar hanteert voor het vergoeden van nieuwe goederen.

Kortlopende reisverzekering versus doorlopende reisverzekering

Bij het vergelijken van reisverzekeringen hou je best ook rekening met de looptijd van de verzekering. Bij veel verzekeraars kan je immers kiezen tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering dekt je enkel voor de duur van de vakantie, dat wil zeggen tussen de datum van vertrek en de datum van terugkomst.

Een doorlopende reisverzekering zal je daarentegen dekken voor een langere periode, bijvoorbeeld een jaar. Je zal dan steeds gedekt zijn tijdens elke reis die je onderneemt gedurende deze periode. Vaak is de doorlopende reisverzekering voordeliger wanneer je lang of veel op vakantie gaat.

Wil je verschillende reisverzekeringen vergelijken, hou dan rekening met het verschil tussen beide soorten reisverzekeringen. Vergelijk geen appelen met peren!

Reisverzekeringen vergelijken op polisvoorwaarden

Het is perfect mogelijk dat een reisverzekering duurder is, maar wel aantrekkelijke polisvoorwaarden heeft. Het loont dus steeds de moeite om ook de polisvoorwaarden naast elkaar te leggen. Een voorbeeld: een doorlopende reisverzekering kent vaak een maximum aantal vakantiedagen die gedekt worden. Maar dat kan echter flink verschillen per reisverzekeraar! Bij de ene reisverzekeraar is dit bijvoorbeeld 35 dagen, terwijl dit bij de andere het hele jaar door kan bedragen. Een belangrijk verschil voor iemand die veel op vakantie gaat!

Maximumbedrag van de schadevergoeding

Is er bijvoorbeeld schade aan je reisbagage, dan zal de verzekeraar dit vaak maar betalen tot een bepaald maximumbedrag. Ook dit bedrag is terug te vinden in de algemene voorwaarden.  Leg deze bedragen naast elkaar bij het vergelijken van verzekeringen. Maak deze vergelijkingsoefening ook voor de andere mogelijke schadegevallen!

Dekking

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende gedekt bent. Maar het omgekeerde is zeker ook waar. Let op voor dubbele dekkingen: laat je niet dekken door een reisverzekering voor zaken waarvoor je al gedekt bent door een andere verzekering! Dit geldt vooral voor ziektekosten. Vele medische kosten die je maakt in het buitenland worden al gedekt door de zorgverzekering. Andere medische kosten, zoals die van medische repatriëring of je reis annuleren bijvoorbeeld, dienen steeds door middel van een reisverzekering gedekt te worden. Ga dus op voorhand na welke medische dekking je geniet bij bijvoorbeeld je mutualiteit!

Bovendien dien je na te gaan tot welke bedragen je reisverzekering je dekt en welke limieten hierop staan!

Conclusie: vergelijken loont steeds de moeite

Naast de prijs loont het steeds de moeite om ook de andere aspecten van een reisverzekering te vergelijken. Leg polisvoorwaarden en algemene voorwaarden zeker altijd naast elkaar. Laat je ook enkel dekken voor zaken die belangrijk voor je zijn en vermijd een dubbele dekking!