Auto's België

Reizen met auto en ferry: hiermee moet je rekening houden

Wie met de auto naar een eiland op vakantie wil, zal geen andere keuze hebben dan een ferry te nemen. Maar reizen met de auto en de ferryboot heeft ook heel wat voordelen voor reizen naar bestemmingen overal in Europa. Ontdek hier de voordelen van gecombineerd reizen met de auto en de boot, net als enkele handige tips.

Reizen met de auto en de boot: hoe werkt het?

Tickets boeken

Met je auto op de ferry: het is niets om je zenuwachtig over te maken. Voor het vertrek zoek je het best uit tussen welke steden je een boot kan nemen, net als welke maatschappijen deze services verzorgen. Hou ook rekening met de tijdstippen waarop de boten uitvaren en aanmeren wanneer je een planning opstelt. Een ticket boeken doe je het best op voorhand. Dit kan in een reisbureau of online, rechtstreeks bij de ferrymaatschappij. Bij de meeste maatschappijen heb je verschillende mogelijkheden:

  • Alleen transport: dit ticket omvat toegang tot het schip voor de auto en passagiers. Je zal wel de hele reis in de lounge of op het dek moeten doorbrengen.
  • Een stoel boeken: door een stoel te boeken, reserveer je een zitplaats, wat iets comfortabeler is.
  • Kajuit reserveren: de meeste passagiers kiezen voor een kajuit, een soort hotelkamer op het schip. De prijzen en de mate van comfort variëren.

Net zoals bij alle andere reizen, sluit je ook voor een vakantie met de auto en de boot het best een goede reisverzekering af.

Op de ferry: de reis zelf

Bij aankomst in de haven moet je eerst inchecken in het kantoor van jouw ferrymaatschappij. Wees in elk geval goed op tijd. Vervolgens krijg je op de parking een vak toegewezen, waar je in je auto kan wachten. Wanneer de boot klaar is, rij je je auto onder begeleiding van stewards in het ruim. Alles moet snel gaan, dus zorg ervoor dat je klaar bent!

Onmisbare tips voor wie reist met de auto op de ferry

  • Onthoud op welk dek je auto geparkeerd staat. Vaak werkt men met nummers of kleurcodes.
  • Vermijd reizen op topdagen, zoals de eerste dag van de schoolvakantie.
  • Het is verboden om je tijdens de reis in het ruim te begeven. Maak dus op voorhand een tas klaar met alle spullen die je nodig hebt tijdens je verblijf op de boot.
  • Ga je een lange boottocht maken? Doe het dan ’s nachts. Zo gaat de tijd sneller en kom je heerlijk uitgerust aan op je bestemming.
  • Voor wie niet houdt van autorijden, is een ferry de ideale oplossing: je moet maar een deel van het traject met de auto afleggen. Bovendien is varen erg ontspannend, je vakantie begint meteen wanneer je aan boord gaat!
  • Ook voor wie met kinderen reist, biedt een ferry veel voordelen. Tijdens dit deel van de reis kunnen je kinderen namelijk rondlopen en spelen op de boot. Gedaan dus met zeurende en ruziënde ukjes op de achterbank.

Ferry’s voor autovakanties naar tal van bestemmingen

Reizen met de auto en de ferry kan naar veel meer bestemmingen dan je zou denken. In de Middellandse Zee is er een uitgebreid netwerk aan vaarroutes tussen populaire bestemmingen zoals Italië, Frankrijk, Spanje, Kroatië en Griekenland. Daarnaast kan je met de auto op de boot reizen naar Montenegro, Albanië, Marokko, Algerije en alle eilanden. Ook in het noorden van Europa is de ferry nemen een optie. Zo varen er boten tussen België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Polen en de Baltische staten.

Ontdek ook onze tips voor een geslaagde zomerse autovakantie!