Reizen naar Amerika: wat je zeker moet weten

Reizen naar Amerika spreekt bij velen tot de verbeelding. Niet verwonderlijk ook: Amerika is een groot en divers land waar heel wat te beleven valt. Reis jij binnenkort af naar het “Land of the Free” om Amerika voor jezelf te ontdekken? Dan dien je jezelf in ieder geval goed voor te bereiden en te informeren zodat je het meeste uit je reis kunt halen. Hieronder ontdek je wat je zeker moet weten als je gaat reizen naar Amerika!

Reizen naar Amerika: wat je zeker moet weten

Het ESTA-programma

Ga je reizen naar Amerika? Dan moet je – uiteraard – beschikken over een paspoort dat geldig is voor de hele duurtijd van je verblijf. Het is ook verplicht om een toeristenvisum aan te vragen. Dat doe je sinds 2009 verplicht via het ESTA-programma. Dat programma is heel eenvoudig: je vult een vragenlijst in en weet binnen 72 uur of je al dan niet een visum krijgt. Heb je een visum gekregen? Onthoud dan dat het twee jaar geldig is, dat je er maximum 90 mee dagen mee in Amerika mag verblijven en dat het niet verlengbaar is. De douane mag je overigens nog altijd de toegang tot Amerika ontzeggen, zelfs als je over het visum beschikt. Maar dat gebeurt gelukkig zelden…

Betreft: bagage

Als je naar Amerika afreist, zijn er ook enkele specifieke voorschriften met betrekking tot bagage. Doorgaans mag je één grote koffer en één stuk handbagage meebrengen. Doe je koffer niet op slot! De douane mag het slot openbreken als je koffer er verdacht uitziet en je moet zelf opdraaien voor de kosten. Je grote koffer mag maximum 23 kilogram wegen. Je handbagage mag slechts in beperkte mate vloeistoffen bevatten. Honderd milliliter is het maximum, en zelfs dan enkel als het in een flesje én in een hersluitbare en doorzichtige plastic zak zit. Noodzakelijke medicijnen mogen dan weer enkel als je een ondertekende verklaring van de dokter kunt voorleggen.

Amerika ontdekken met de wagen

Reizen naar Amerika: wat je zeker moet wetenBen je van plan om in Amerika zelf met de wagen rond te rijden? Dan moet je in België nog een internationaal rijbewijs aanvragen. Als je in Amerika een wagen gaat huren, moet je namelijk zowel je nationaal rijbewijs én je internationaal rijbewijs kunnen voorleggen. Wees je er ook van bewust dat de wegen en wagens veel breder zijn, wat toch best een aanpassing is, en dat de politie er niet mals is voor snelheidsovertreders.

Een handige tip: als het eerste getal van een afslag even is, dan gaat deze door de stad of er omheen. Is het eerste getal oneven, dan loopt deze dood in de stad.

Betalen in Amerika

Je neemt best wat dollars mee, maar in principe kan je overal betalen met je kredietkaart. Onthoud wel dat bovenop de prijzen in restaurants, winkels en hotels doorgaans nog 5 tot 15% belasting bijgerekend wordt. Vergeet ook geen fooien te geven in restaurants! Het is de gewoonte om 15 tot 20% fooi te geven.

Voor een verre reis zoals naar Amerika kan je maar best het zekere voor het onzekere nemen vergeet dus zeker niet een reisverzekering af te sluiten!