Reizen tijdens het hoogseizoen: zo vermijd je de drukte

Tijdens het hoogseizoen is het in de meeste (Zuid-)Europese trekpleisters over de koppen lopen. Als je niet houdt van drukte, plan je dat bezoekje aan Barcelona, Firenze of Avignon dus beter een keertje in het voor- of najaar. Maar wie zegt dat je per se naar steden moet reizen tijdens het hoogseizoen? Juist: niemand. Tips om de drukte van het hoogseizoen te mijden (en en passant verrassende ontdekkingen te doen)!

Reizen in het hoogseizoen

1.      Ken je bestemming

Zoals we hierboven al vermeldden: een citytrip tijdens het hoogseizoen is in vele gevallen een drukke bedoening. Kies je daarentegen voor bijvoorbeeld een wandelvakantie, dan valt het al stukken beter mee met die drukte. Wandelen doe je immers door weidse landschappen waar je vaak geen levende ziel tegen het lijf loopt. Wist je dat de Canarische eilanden bijzonder geschikte wandelbestemmingen zijn? Reizen naar Tenerife of Gran Canaria krijgt met dit scenario een heel andere invulling: geen luilekkervakantie aan het strand, maar een actieve vakantie in de onherbergzame natuur.

2.      Boek vroeg en bereid je goed voor

Je vakantie tijdens het hoogseizoen vroeg boeken levert je alvast een financieel voordeel op, want hoe vroeger je je vliegtickets en overnachtingen boekt, hoe goedkoper ze zijn. Daarnaast geeft vroeg boeken je ook ruim de tijd om je reis voor te bereiden. Zo kun jij op je dooie gemak de reis uitstippelen,  opzoeken welke drukke trekpleisters je ter plaatse het beste vermijdt en in plaats daarvan rustige activiteiten inplannen. Tip: een boottochtje doet altijd wonderen voor je zengevoel.

3.      Reizen tijdens het hoogseizoen: spring eens uit de band

Reizen in het hoogseizoenNog een strategie om drukte te vermijden wanneer je reist tijdens het hoogseizoen: doe wat de anderen niet doen.

  • Trek naar een exotische bestemming in een ver land en laat de Europese toeristenhordes voor wat ze zijn. Op safari in Namibië, iemand?
  • Ook in de winter heb je hoogseizoen (tussen kerst en nieuw, bijvoorbeeld). Ruil de skipistes in voor een kuuroord en geniet van een deugddoende wellnessvakantie.
  • Zoek een alternatief voor de drukke stranden van de Spaanse costa’s: de Albanese Rivièra, Kroatië, …
  • Kamperen blijft de ultieme manier om te onthaasten. Had je het fenomeen glamping al ontdekt?