Auto's België

Rijden naar de Alpen deze winter? Dit zijn de drukste dagen

Wie elk jaar met de auto op wintervakantie gaat, kent het klappen van de zweep intussen wel. Op de wegen naar de Alpen kan het behoorlijk druk worden. Maar welke dagen zijn het allerdrukst en dus absoluut te vermijden als vertrek- of terugkeerdag? Tips om comfortabel te rijden naar de Alpen en jezelf heel wat filestress te besparen.

Rijden naar de Alpen: niet op zaterdag

Net zoals in de zomer zijn zaterdagen de ‘wisseldagen’ voor vakantiegangers. Heel wat vakantiehuizen worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag, wat deze dag tot dé onvermijdelijke vertrekdag maakt. Daar komt nog bij dat de zaterdag het begin van het weekend inluidt voor de lokale bevolking, die er misschien ook even een weekendje tussenuit knijpt. Kortom, niet de beste dag om naar de Alpen te rijden.

Met de auto naar de Alpen … in de vakantie

We moeten je wellicht niet uitleggen dat de verkeersdrukte naar de wintersportgebieden in de Alpen het grootst is tijdens de vakantieperiodes. In de winter zijn dat dus de kerstvakantie en de krokusvakantie. Probeer dus, als het even kan, deze piekdata te vermijden:

  • Vertrekken naar de Alpen: 23, 24 en 31 december + 4, 11, 18 en 25 februari.
  • Terugkeren vanuit de Alpen: 31 december, 7 januari, 11 en 18 februari, 2 en 31 maart.

Alternatieve routes

In Frankrijk werd Bison Futé in het leven geroepen om het toeristische verkeer te verdelen over het wegennetwerk, zodat het zich niet zou concentreren op de snelwegen. Dit netwerk van alternatieve routes strekt zich uit over secundaire wegen. Je doet dus iets langer over je reis, maar je staat alleszins niet stil in de file. Aan jou om de afweging te maken …

De Bison Futé-routes worden aangegeven op groene borden met naast de plaatsnaam de vermelding ‘Bis’ of ‘Intinéraire Bis’. Stippel vooraf je route uit met behulp van de online wegenkaarten voor de noordelijke en zuidelijke Alpen.

Skivakantie zonder zorgen

Gaan de kinderen mee naar de Alpen? Zorg dan voor voldoende entertainment tijdens de lange autorit (een tablet kan wonderen doen …) en lees zeker onze tips voor een kindvriendelijke skivakantie!