Sabbatical gepland? Tijd voor jouw droomreis!

Heel wat mensen dromen ervan, slechts weinigen zetten de stap écht. Een sabbatical nemen blijft voor de meesten een schijnbaar onhaalbaar ideaal. Maar is een sabbatical wel zo onhaalbaar als je denkt? En wat zou je willen doen met de tijd die vrijkomt tijdens jouw sabbatical: een boek schrijven, thuisblijven bij de kinderen of misschien wel … een droomreis maken? Tips om alles uit je sabbatical te halen.

Sabbatical

Waarom een sabbatical nemen?

SabbaticalNatuurlijk is het best mogelijk dat jij je kiplekker voelt in je professionele en je privéleven, en dus weinig behoefte hebt aan een jaartje vrijaf. Want dat is wat je doet wanneer je een sabbatical neemt: gedurende een jaar niet werken en zo eindelijk tijd te hebben om te doen waar je al lang van droomt. Veel jonge ouders snakken er bijvoorbeeld naar om meer tijd met hun kinderen door te brengen. Sommige intellectuelen, zoals filosoof Johan Braeckman, nemen een jaartje vrij om te lezen en te schrijven. En dan zijn er natuurlijk nog de avonturiers die tijdens hun sabbatical hun droomreis willen maken …

Droomreis maken tijdens je sabbatical

Reizen kost geld en tijd: twee dingen waaraan het de gemiddelde westerse mens doorgaans ontbreekt. Neem je een sabbatical, dan doe je er dus goed aan om vooraf goed te sparen, zodat je je vrije jaar zonder financiële problemen kunt afronden. Zeker wanneer je tijdens je sabbatical gaat reizen, is een goedgevuld spaarpotje onmisbaar (al zijn er natuurlijk manieren om zo goedkoop mogelijk te reizen).

Een sabbatical geeft je eindelijk de mogelijkheid om langer dan enkele weken onderweg te zijn en daardoor een streek of land beter te leren kennen. Staan vaak bovenaan het verlanglijstje van menig sabbatical-droomreiziger:

  • Een roadtrip door Amerika of Australië
  • De klassieke pelgrimstocht naar Compostela
  • De mooiste landen van Azië bezoeken: Thailand, Vietnam, China, Cambodja, Laos, …
  • Een wereldreis maken

Tip: wanneer je dit soort van verre reizen onderneemt, is het ten stelligste aangeraden om een reisverzekering te nemen.