Safari voor dummy’s: welke landen scoren het best?

Is Tanzania nog altijd hét safariland bij uitstek? En hoort het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park absoluut op jouw safari-bucketlist te staan? Deze Afrikaanse landen zijn toppers als het over safari gaat. Tips voor groentjes!

 

Safari voor dummy’s

Ga je voor het eerst de safari-uitdaging aan? Geen nood, wij leggen je alvast enkele vaktermen uit, zodat jij tijdens je eerste safari beslagen ten ijs komt (al zal het ijs op de Afrikaanse savanne wellicht ver te zoeken zijn).

  • De ‘big five’. Dit zijn de dieren die elke safariganger gezien moet hebben. Leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant.
  • Banda. Een typische bungalow of hut waar je tijdens de safari kunt logeren.
  • Een ‘game drive’. Wilde dieren spotten terwijl je vervoerd wordt in een open jeep. Sommige safari’s onderneem je al wandelend, per kano of zelfs per luchtballon (dat heet dan een ‘balloon drive’).
  • Treinsafari. In een aantal landen rijden er nog oude treinen doorheen de wildparken. Voorbeelden daarvan zijn de Rovos in Zuid-Afrika, de trein van Nairobi naar Mombasa in Kenia of de Shongololo die meerdere Afrikaanse landen doorkruist.

Eveneens handig om te weten: ‘jambo’ betekent ‘hallo’ in het Swahili (en mocht je het je afvragen: ‘hakuna matata’ is geen Disney-verzinsel – het betekent écht ‘maak je geen zorgen’).

In welke landen ga je het best op safari?Safari: welke landen zijn de toppers

Het hangt een beetje van je voorkeuren af, maar Afrika is zo veelzijdig dat je vast een safari vindt die perfect aansluit bij jouw wensen.

Tanzania biedt feeërieke, hagelwitte stranden én de magische Serengeti, waar zich maar liefst twee miljoen wildebeesten ophouden. De ideale combi dus: strandvakantie en safari in één.

Kenia is niet voor niets een populaire safaribestemming. Omdat het safaritoerisme er zo uitgebreid is, is het een betaalbare optie. Want vergis je niet: voor een safari moet je doorgaans flink wat duiten op tafel leggen. Maar dat levert je natuurlijk wél een unieke reiservaring op.

Zambia is minder bekend als safariland en daarom dus eerder iets voor de geroutineerde safarireiziger die onontgonnen terrein wil ontdekken. Een dag lang rondlopen of -rijden in de wildernis zonder een levende ziel tegen te komen? Check!

In Zuid-Afrika is het Kruger Park niet te missen. Voordeel van dit bekende en populaire natuurreservaat is dat het zo goed omkaderd en uitgerust is dat een ‘self-drive’ (dus zélf met de jeep rondrijden in het park) goed te doen is.