Travel Belgium

Skiën of snowboarden? Stel jezelf eerst deze vragen

Nu de zomer afgelopen is, pakken we stilaan onze koffers om op wintervakantie te gaan. Heb je nog nooit geskied of gesnowboard? Dan moet je eerst en vooral uitmaken welke van de twee sporten je zult beoefenen. Skiën en snowboarden vragen namelijk een heel andere techniek. Wij lijsten alvast enkele verschillen tussen de twee wintersporten op!

Skiën of snowboarden: wat is eenvoudiger?

Om skiën en snowboarden goed onder de knie te krijgen, moet je vooral oefenen en nog eens oefenen. Binnen enkele dagen de zwarte piste afdalen is te optimistisch, maar wie voldoende oefent, heeft al snel geen moeite meer met eenvoudige afdalingen. Normaal gezien duurt skiën minder lang om aan te leren. Bij snowboarden is het namelijk moeilijker om je knieën en bovenlichaam in evenwicht te houden. Bij skiën is het eenvoudiger om je evenwicht te behouden, aangezien je benen los van elkaar staan.

Waarbij loop je het meeste risico op blessures?

Skiën of snowboarden is natuurlijk niet zonder risico. Als je kiest voor snowboarden, loop je een hoger risico op blessures. Maar die zijn vaak onschuldiger van aard dan kwetsuren van skiërs. Voorbeelden van typische snowboardblessures zijn hoofd- en schouderwonden, maar ook polsfracturen. Skiërs lopen voornamelijk blessures op aan de knieën, maar ook aan de pols, onderarm, enkel of het onderbeen. Vooraleer je je op de piste waagt, moet je weten of je al dan niet zwakke knieën hebt. Heb je dat wel? Dan kies je maar beter niet voor skiën. Als je zwakke polsen hebt, ga dan niet voor snowboarden.

Veiligheid staat op kop, zeker als het aankomt op wintersport. Een degelijke wintersportverzekering is dus absoluut geen overbodige luxe. Zeker niet als je weet hoe hoog de kosten van een ski-ongeval kunnen oplopen…

Hoe ziet het prijskaartje eruit?

Wie op reis gaat, weet natuurlijk dat er een heleboel kosten aan verbonden zijn. Maar hoe zit het met het verschil tussen snowboarden en skiën? Ski- of snowboardlessen kosten ongeveer even veel. Kies je ervoor om je ski’s of je snowboard te huren? Dan liggen de prijzen ongeveer gelijk, tenzij je voor basisski’s kiest. In principe zijn ski- en snowboardspullen in verschillende prijsklassen beschikbaar. Je kiest dus voornamelijk zelf hoe duur je gaat.

Tip: er zijn heel wat tweedehandsspullen op het net te vinden. Vaak zijn ze budgetvriendelijker dan alles nieuw te kopen, maar  .

Je eigen keuze

Of je nu kiest voor snowboarden of skiën, hangt natuurlijk af van je eigen smaak. Bij jongeren geniet snowboarden vaak de voorkeur. Hou je van snelheid? Dan zijn ski’s waarschijnlijk meer iets voor jou.