Op skivakantie? Hou rekening met druk verkeer naar de Alpen

Met de kerstvakantie breekt ook het skiseizoen weer aan. Heel wat wintersportfanaten trekken in de vakantieperiode naar de Alpen voor een deugddoende vakantie in de sneeuw. Ga je met de auto? Hou dan rekening met druk verkeer naar de Alpen. Met een goede voorbereiding voorkom je al een hoop problemen. Lees hier hoe je je autotrip naar de Alpen stressvrij maakt.

1.      Stippel de route uit

verkeer alpenEnkel op een gps-systeem vertrouwen is nooit een goed idee, en zeker niet wanneer je in de winter lange afstanden aflegt. Bereid je goed voor door de route op voorhand uit te stippelen, met behulp van het internet of een ouderwetse kaart. Verzamel informatie over notoire knelpunten in het verkeer naar de Alpen en voorzie op basis daarvan ook een aantal alternatieve routes. Autorijden in de winter kan verrassend uitpakken omwille van grillige weersomstandigheden. Een plan B komt dus altijd van pas.

2.      Check de actuele verkeersinformatie

Leg een lijst aan van de verkeersinformatiewebsites per land, en sla die op bij je favorieten in je smartphone of tablet. Zo kun je onderweg regelmatig de actuele verkeersinformatie checken en je route indien nodig aanpassen. Enkele handige bronnen:

3.      Plan je vertrekdata slim

Traditioneel zijn er, net als in de zomer, ook piekmomenten voor het wintervakantieverkeer. De zogenaamde ‘zwarte weekends’ situeren zich voornamelijk aan het begin en einde van een vakantieperiode. In de winter is het dus vooral oppassen tijdens de kerstvakantie en de carnavalperiode. Zaterdagen zijn sowieso druk in de skigebieden, omdat ook de locals dan vaak voor één dag of een weekend naar hun favoriete skioord trekken. Je kiest dus beter een andere dag om te vertrekken of terug te keren.

4.      Maak je auto winterklaar

Op skivakantie: het verkeer naar de AlpenTot slot moet je natuurlijk je auto van de nodige accessoires voorzien om de tocht naar de Alpen goed te doorstaan. Voorzie winterbanden en sneeuwkettingen, check het oliepeil en de koelvloeistof, en zorg ook voor een gevarendriehoek, fluohesjes en een reservewiel. Meer inspiratie vind je bij onze tips om je auto reisklaar te maken of om met de auto op wintervakantie te gaan.