Sneeuwkettingen huren of kopen? Pro’s en contra’s

In België hoef je geen winterbanden of sneeuwkettingen te hebben, maar in veel andere landen moet je er wél verplicht de weg mee op. Vaak heb je ze dan ook alleen maar nodig voor een korte periode, zoals een welverdiende skivakantie. Wat is dan het voordeligst, huren of kopen?

sneeuwkettingen huren of kopen?

Sneeuwkettingen huren = gemoedsrust huren

Een besneeuwde helling oprijden zonder sneeuwkettingen? Die gedachte doet zelfs de meest geroutineerde chauffeur het koud zweet krijgen. Gelukkig hoef je niet per se honderden euro’s aan sneeuwkettingen uit te geven. Je kan ze ook huren. Want wanneer je maar af en toe een weekje op sterk besneeuwde en beijzelde wegen rijdt, kunnen de kosten van de huur aanzienlijk lager uitvallen dan wanneer je sneeuwkettingen zou kopen.

Wie vaak de bergen intrekt en liever eigen materiaal gebruikt, kan sneeuwkettingen ook gewoon kopen. Want fervente wintersporters hebben allicht al gemerkt dat de huurprijs vaak in de buurt komt van de prijs van een set nieuwe kettingen. Keuze heb je uit staal en kunststof. Ga voor duurzaamheid en kies voor staal!

En … wat met winterbanden?

sneeuwkettingen en winterbandenOok winterbanden kan je zowel kopen als huren. De prijs van gehuurde winterbanden varieert vaak tussen 12 en 15 euro per dag. Weinig geld voor heel wat gemoedsrust. Je weet immers dat de banden goed gemonteerd zijn én je hoeft je geen zorgen te maken over slijtage. Ook naar opslagruimte hoef je niet te zoeken. Zodra de huurperiode is afgelopen, wissel je opnieuw en rijd je vlotjes verder.

Winterbanden kopen schrikt veel mensen af. Het klopt dat winterbanden duurder zijn dan hun zomervariant, maar omdat je op twee sets rijdt, verslijten je banden maar half zo snel. Als je drie jaar met één bandenset rijdt, kom je met winterbanden zes jaar toe. Hou wel rekening met de jaarlijkse plaatsing en opslag van de banden.