Fietser op speedpedelec: volgens de wegcode mag de fietser ook bij hoge snelheden op het fietspad rijden

Op pad met een speedpedelec: waar mag je (niet) fietsen?

Frans

Je ziet meer en meer speedpedelecs op onze wegen, zeker voor woon-werkverkeer zijn ze populair. Maar er gelden wel speciale verkeersregels voor deze snelle fietsen. Waar mag je rijden met een speedpedelec en waar niet? Wij geven een overzicht.

Met speedpedelec op fietspad?

Rijd je minder dan 50 km/u, dan mag je kiezen of je op het fietspad rijdt of rechts op de rijbaan — tenzij een verkeersbord het expliciet verbiedt of net verplicht. Er hangt dan een wit bord met een zwarte fiets, met onderschrift ‘P verboden’ of ‘P verplicht’.

Ga je sneller dan 50 km/u, dan moet je sowieso het fietspad gebruiken (als dat er is). Let er natuurlijk altijd op dat je geen andere weggebruikers in gevaar brengt.

Speedpedelec in fietsstraat, woonerf en schoolstraat

In een fietsstraat mag je met een speedpedelec maximaal 30 km/u rijden, maar je mag wel andere fietsers inhalen. Dat is normaal verboden voor gemotoriseerde voertuigen.

Op een woonerf is de maximumsnelheid 20 km/u en in een schoolstraat moet je stapvoets rijden.

Niet toegelaten in speelstraat en voetgangerszone

In een speelstraat en voetgangerszone primeert de veiligheid van kinderen en wandelaars. Je mag daar enkel passeren met je fiets aan de hand.

Uitgezonderd plaatselijk verkeer

Kom je aan een straat met een bord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’? Daar mag je met je speedpedelec niet doorrijden, tenzij je bestemming effectief in die straat ligt.

Speedpedelec op jaagpad

Het jaagpad is enkel toegankelijk voor speedpedelecs als het blauwe verkeersbord bij de toegang van het pad het toelaat. De snelheidslimiet is daar 30 km/u.

Fietsverzekering nodig?

Bij Allianz kun je je fiets laten dekken tegen diefstal, schade en pech. Met een speedpedelec volg je de (verkeers)regels van bromfietsen en moet je een speciale verzekering afsluiten: BA-verzekering bromfiets. Daarom gelden onze fietsverzekeringen niet voor speedpedelecs.