Weg met pech: 5 tips om startproblemen met de auto te voorkomen

Ga je met de auto op skivakantie deze winter? Hou dan rekening met vriestemperaturen. Want er is niets vervelender dan een auto die dienst weigert in het buitenland.

Vlot de baan op in de winter: 5 tips

Het is berekoud en de skipistes lonken. Je valiezen zijn ingeladen en je bent vertrekkensklaar. Maar… de kou zorgt ervoor dat je de motor niet aan de praat krijgt. Wat nu?Startproblemen auto

  • Doe liever een paar korte startpogingen dan één lange. Een lange startpoging kan de doodssteek zijn voor je batterij, die het in de kou al zwaar te verduren krijgt.
  • Geef geen gas bij het starten, maar duw wel je ontkoppeling in. Zo laat je de motor vrijer draaien.
  • Warm je accu op door de koplampen aan te zetten. Een simpel en effectief trucje. Wat je dan weer beter níét doet, is de auto laten ‘warmdraaien’ terwijl jij het ijs van de vooruit krabt. Dat is vreselijk belastend voor het milieu en je verspilt er dure brandstof mee.
  • Gebruik je handrem niet bij vrieskou: die vriest mogelijk vast, zodat je straks geen kant meer op kunt. Zet liever je auto in versnelling wanneer je hem parkeert.
  • Gebruik eventueel een dieseladditief. Bij oudere dieselmotoren zorgt de kou ervoor dat de paraffine, een bestanddeel van dieselolie, stolt. Daardoor raakt de dieselfilter verstopt en valt de auto stil. Dat voorkom je door een additief toe te voegen in je brandstoftank.

Wees startproblemen met de auto vóór

Heel wat winterproblemen kan je eenvoudig voorkomen. Zorg ervoor dat je auto winterklaar is vóór de eerste vrieskou: door op tijd je winterbanden te laten opleggen, antivries in het koelsysteem en de ruitensproeier te doen, en je batterij te laten nakijken. Zo kan je auto Siberische temperaturen aan zonder morren.

Startproblemen auto

Winters onderhoud

Een paar extra zorgen voor je auto zijn niet overbodig in de winter. Was zeker regelmatig het strooizout van de banden en het chassis, want het zout vreet zich overal een weg door. Krab je ruiten goed af voor je vertrekt, maar giet zéker geen warm water over de ruit. Door het plotse temperatuurverschil kan de ruit barsten. En het water vriest achteraf meteen weer aan.

Zo: laat die wintervakantie maar beginnen. En word je toch overvallen door pech onderweg? Dan is er nog altijd je reisverzekering. Waar je ook bent: we laten je niet in de kou staan!