Strandetiquette: de meest voorkomende gedragsregels voor stranden

De laatste dagen waren alvast geen toppers wat betreft lekker weer… Je zou voor minder naar de zon trekken om zalig te genieten van zee en strand. Bij een strandvakantie dien je echter wel rekening te houden met enkele gedragsregels. Tenzij je over een privéstrand kunt beschikken, deel je het strand met heel wat andere strandliefhebbers. En dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de peis en vree. Hier een korte inleiding tot dé strandetiquette!

Strandetiquette

Respecteer ieders privacy

Eerst en vooral: respecteer de persoonlijke ruimte van anderen. Als er plaats genoeg is op het strand, leg je strandlaken of strandhanddoek niet te dicht bij anderen en probeer je zoveel mogelijk afstand te bewaren. Iedereen is best gesteld op een beetje privacy en het voelt al snel erg ongemakkelijk als iemand deze denkbeeldige grens overschrijdt. Op drukke stranden kan je hier natuurlijk minder rekening mee houden.

Zet jezelf uit de wind

Roken op een strand is uit den boze. Afhankelijk van de windomstandigheden, blijft de rook immers ofwel ter plaatse hangen ofwel komt hij een stukje verder bij mede-strandgangers terecht. Erg vervelend natuurlijk, want rook en zoute zeelucht gaan voor de meeste mensen niet samen… Als je dan toch absoluut trek hebt in een sigaret, zet jezelf dan in ieder geval uit de wind en ga op zoek naar een asbak of vuilnisbak om je sigarettenpeuk in achter te laten.

Houd het strand proper

Dat geldt trouwens voor alle afval. De meeste stranden zijn uitgerust met strategisch geplaatste vuilnisbakken, waardoor er geen excuus is om je afval zomaar op het strand te dumpen. Of erger nog: in het water. Een wandeling naar de vuilnisbak is een kleine moeite!

Geen lawaai maken

Een beetje muziek op het strand moet kunnen. Wees je er echter wel van bewust dat geluid tot op een grote afstand hoorbaar is. Overdrijf dus niet met de volumeknop! Ook schreeuwen of roepen kan erg storend zijn. Zeker vermijden dus, tenzij er een noodgeval is natuurlijk. Hou er rekening mee dat heel wat strandbezoekers gewoon even komen uitblazen…

Genieten voor iedereen dankzij strandetiquette

Een strandvakantie is een zaligheid, op voorwaarde dat iedereen zijn duit in het zakje doet. Een handige tip? Gedraag je zoals je dat bij iemand thuis zou doen. Door jezelf rustig en attent te gedragen en de privacy van anderen te respecteren, beleeft iedereen een leuke tijd. Wat wil je nog meer?