Gek op street art? Bezoek dan deze steden

Street art is een kunstvorm die heel dicht bij graffiti ligt. Het gaat om ingrepen in de publieke ruimte, legaal of illegaal. Van posters, stickers en sjablonen tot gigantische muurschilderingen die volledige gebouwen bedekken. Vaak is niet duidelijk wie de kunstenaar is die achter de street art zit. Het spel om deze kunst ongezien op openbare plaatsen aan te brengen, vormt een wezenlijk onderdeel van de kunstvorm. Street art is steeds in beweging: een schildering die er vandaag staat, is misschien volgend jaar vernietigd, overschilderd of aangepast …

Benieuwd? Wie zelf op ontdekking wil, boekt best een citytrip in deze steden vol street art steden. streetart

Berlijn

Berlijn is ongetwijfeld nummer 1 op het vlak van street art. Enorme leegstaande gebouwen inspireren kunstenaars tot het maken van kunstwerken in het straatbeeld. De street artists zijn er bijzonder creatief: kunstwerkjes gemaakt met spuitbussen of stickers, Lego en zelfs wol… Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt het in Berlijn, gewoon gratis op straat!

New York

streetartGraffiti is ontstaan in New York. Ga je hier op citytrip, dan word je letterlijk op elke straathoek verrast. Elke wijk heeft een eigen sfeer, heel apart om te ontdekken. Vooral Bushwick, SoHo en Harlem zijn topbuurten. 

Londen

Vooral in de kleine Londense steegjes, de alternatieve kunstgalerijen en de metro floreert de street art-scene in Londen. Vooral in the East End, in het ultra-hippe Shoreditch, kun je beschilderde en bekleefde muren spotten. Snel inplannen dus, die citytrip naar Londen. 

Lissabon

Sinds 1974 bloeit er een weelderige politiek gemotiveerde kunststroming in de straten van Lissabon. Recent is deze stad haar straatkunstenaars beginnen ondersteunen: zo organiseert de stad projecten zoals CRONO en ‘Underdogs’, waar street artists een platform krijgen. Bezoek zeker eens de Bairro Alto buurt.

Meer citytrip-inspiratie nodig? Ontdek onze tips voor een citytrip van één dag.