Terug naar school met de fiets? Zó houden je kinderen het veilig

fr

Naar school fietsen is – zeker op zonnige nazomerdagen – gezond én leuk. Toch houden veel ouders terecht hun hart vast wanneer ze hun kind op de fiets het drukke verkeer zien trotseren. Hoe hou je het voor je kinderen veilig op de weg? Vijf tips om hen op een verantwoorde manier terug naar school te laten fietsen.

Terug naar school met de fiets

1.      Bereid hen tijdig voor

Tijdens de zomervakantie hebben je kinderen misschien wel gefietst, maar de kans is groot dat de fietsroute naar school niet meer zo vers in hun geheugen zit. Voorafgaand aan het nieuwe schooljaar samen met je kleine schoolgangers het traject nog eens in alle rust afleggen (en tussendoor misschien even halt houden bij hun favoriete speelplein onderweg), is dan ook een goed idee. Start je kind op 1 september in een nieuwe school? Dan is het zéker zaak om de fietsroute te verkennen – het liefst meer dan een keer zelfs.

2.      Laat hen een fluohesje dragen

Hesjes in fluokleuren en met reflecterende stroken zorgen ervoor dat je kinderen tot op 150 meter zichtbaar zijn in het verkeer. Ter vergelijking: wanneer een fietser donkere kleding draagt, beperkt die zichtbaarheid zich tot amper 20 meter …

3.      Zet hen een fietshelm op

Terug naar school met de fiets De fietshelm is allang geen exclusief wielrennersaccessoire meer. Alle fietsers, en zeker kinderen, zijn gebaat bij het dragen van een fietshelm. Hij beperkt het risico op hoofdletsels bij valpartijen aanzienlijk.

4.      Terug naar school met een topfiets

Veiligheid begint bij een fiets die helemaal in orde is. Laat dus zeker alles nakijken voor je je kind met de fiets terug naar school stuurt: werken de remmen nog, zijn de banden opgepompt, is het zadel nog juist afgesteld, werken de lichten naar behoren, …

5.      Verzeker de fiets

Met een fiets die verzekerd is tegen schade en diefstal vertrekken jij en je kinderen altijd zonder zorgen, in de wetenschap dat hulp klaarstaat wanneer die nodig is. De gezinsfietsen verzekeren is dus geen overbodige luxe.