batterij elektrische fiets

Tips om de batterij van je elektrische fiets te onderhouden

Frans

Met je elektrische fiets op pad gaan is heerlijk. Je hebt alle voordelen van fietsen zonder dat je jezelf volledig hoeft af te matten. Op voorwaarde dat je batterij het volhoudt natuurlijk. Als je batterij het begeeft, is fietsen met een elektrische fiets helaas minder handig. Je hebt er dan ook alle baat bij om de batterij van je elektrische fiets goed te onderhouden zodat hij lang meegaat. Met deze tips kom je al een heel eind.

Zorg dat de batterij nooit helemaal leeg is

Natuurlijk wil je liever niet dat de batterij van je elektrische fiets volledig leeg gaat tijdens het fietsen, omdat je dan harder moet trappen. Maar ook voor de levensduur van je batterij zelf is het niet goed. Je batterij volledig opgebruiken kan de accu zelfs zodanig beschadigen dat hij onbruikbaar wordt. Idealiter laad je de batterij al op als ze onder de 40% gekomen is. Berg je de batterij voor langere tijd op? Zorg dan dat hij niet leeg is en laad haar maandelijks bij.

Laad de batterij van je elektrische fiets niet elke dag op

Hoewel je de batterij van je elektrische fiets beter nooit volledig plat laat gaat, mag je haar ook niet elke dag opladen. De ideale capaciteit van je accu zit namelijk tussen de 40% en de 90%. Zit het oplaadpercentage daartussen en ga je geen verre afstanden fietsen? Dan hoef je de batterij niet op te laden.

Bewaar de accu op een warme, droge plek

Gebruik je je elektrische fiets een tijdje niet, omdat het koud is of het veel regent? Koppel de batterij dan los van je fiets en bewaar haar op een droge plek bij kamertemperatuur. Extreme temperaturen, zowel hitte als koude, zijn schadelijk voor je accu

. Ook vocht doet je batterij geen goed. Als je in de regen gefietst hebt, kan het dan ook geen kwaad om je batterij even af te drogen en na te gaan of de contactpunten niet nat zijn.