Tips om je auto zomerklaar te maken

In de aanloop naar de zomer mogen de winterbanden van de auto er weer af. Maar waarop moet je verder nog letten wanneer je je auto zomerklaar maakt? Tips om zonder zorgen (en hopelijk ook zonder pech) met je auto de zomer door te komen!

 

Check de bandenspanning

Nu de zomerbanden er weer op staan, doe je er goed aan om in een moeite door ook de bandenspanning te (laten) checken. Een correcte bandenspanning biedt je de nodige stabiliteit tijdens het rijden. Vergeet niet om ook het reservewiel na te kijken!

Zomerbanden zijn een must om tijdens de zomer veilig te rijden. Ze hebben een betere grip op het wegoppervlak bij hoge temperaturen en verkleinen daardoor de kans op slippen (bijvoorbeeld bij een hevige stortbui).

Vul de vloeistoffen aan

Voor je je op de autoroute du soleil of andere internationale snelwegen waagt, kijk je het best na of je auto nog over de nodige vloeistoffen beschikt:

  • Hoe is het gesteld met het oliepeil?
  • Is er nog voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig?
  • Vul ook de koelvloeistof aan, want die kan belangrijk zijn wanneer de motor oververhit raakt.

Auto zomerklaar maken: werkt de airco naar behoren?auto zomerklaar maken

Sinds de intrede van airco in de auto rijdt niemand ’s zomers nog met de raampjes wagenwijd open. Je kunt het jammer vinden dat je nu niet langer met je linkerarm op het deurportier kunt steunen, maar zo’n airco is natuurlijk wél bijzonder comfortabel bij een hittegolf. Kijk dus nu al na of hij nog goed werkt. Want een slecht werkende airco is niet alleen vervelend, het is vaak ook een broeihaard van bacteriën – met allerlei ongemakken tot gevolg: slechte luchtkwaliteit, schimmelvorming, nare geurtjes, …

Met de auto op vakantie?

Tot slot nog enkele tips voor wie deze zomer een autovakantie plant:

  • Kijk na of je alle nodige documenten bij je hebt (inclusief je rijbewijs!)
  • Bereid de route voor: vertrouw niet blindelings op je gps
  • Voorzie voldoende tussenstops en eventueel overnachtingen
  • Kinderen achterin? iPad mee!
  • Neem een pechbijstandsverzekering