mountainbiken tips

Tips om te beginnen met mountainbiken

Frans

Fietsen is erg gezond en op stap gaan met de mountainbike is dus zeker een goed idee! Weet je alleen niet zo goed hoe je er juist aan moet beginnen? Onthoud dan deze tips en voor je het weet is mountainbiken je favoriete bezigheid!

1.     Alles begint bij de juiste fiets

Voor je een mountainbike kiest, is het belangrijk dat je al eens nagedacht hebt over welke routes je juist wil doen en hoe vaak en hoe lang je van plan bent om te gaan mountainbiken. Verder spelen ook je budget en je lichaamsbouw mee bij de juiste keuze. Als je nog niet veel van mountainbiken afweet, hoef je je niet te schamen om raad aan een expert te vragen. Een mountainbike is namelijk niet goedkoop, dus ben je maar beter goed geïnformeerd.

2.     Vergeet je accessoires niet

Mountainbiken is meer dan een gezellig fietstochtje door het bos. Behalve een goede fiets moet je dan ook de nodige accessoires in huis halen. Vooral veel ademende kleding in laagjes dragen is een must. Zorg ook dat je steeds een ‘noodkit’ mee hebt, waarin het nodige materiaal zit om een lekke band te herstellen of een losse schroef weer vast te draaien. Verder is een helm natuurlijk essentieel.

3.     Mountainbiken met de juiste techniek

Als je aan het mountainbiken bent, kom je heel wat obstakels tegen. Daarom moet je steeds goed voor je kijken, zodat je kunt anticiperen op wat er op je weg zal komen. Ook de houding van je schouders is bepalend, want zij helpen je bij het omzeilen van obstakels. Tot slot is je rem je beste vriend als je weet hoe je hem moet gebruiken. Over het algemeen druk je beide remmen het best even hard in. Alleen in een bocht en op een steile bergaf, druk je je achterrem het best harder in. Anders bestaat de kans dat je begint te slippen of van je fiets gekatapuleerd wordt.

Heb je de smaak van het mountainbiken helemaal te pakken en zou je niet meer zonder je mountainbike kunnen? Vergeet dan zeker niet om een fietsverzekering te nemen!