vacances en voiture

Tips voor een geslaagde autovakantie

Frans

Tijdens de zomermaanden trekt iedereen er graag op uit. Vertrek je met de auto op reis, dan geniet je van de ultieme vrijheid: je gaat en staat waar je wilt. Tenzij je autopech hebt of vastzit in de file natuurlijk. Ontdek hier hoe jij je voorbereidt op een geslaagde autovakantie.

Maak je auto zomerklaar

Voor je vertrekt, zorg je ervoor dat je auto in topconditie is: kijk de vloeistofniveaus na, stel de spiegels en hoofdsteunen goed af en controleer of je banden nog niet te veel slijtage vertonen. Om een klapband op reis te voorkomen, stel je ook de bandenspanning af. Bepaal welke autoroute je neemt en ga na of je extra maatregelen moet treffen, zoals een wegenvignet aankopen.

Inladen als een pro

Je vakantie begint al wanneer je je bagage inpakt. Met een checklist neem je nooit meer te veel of te weinig mee. Plaats je zwaarste spullen onderaan als je de koffer inlaadt en laat geen objecten losliggen, want die kunnen bij een plotse rembeurt levensgevaarlijk zijn. Kostbare spullen leg je uit het zicht of neem je steeds mee als je de wagen verlaat. Op reis met je huisdieren? Hou je aan de regels!

Kies een slim vertrekmoment

Om zoveel mogelijk file te vermijden, vertrek je het best op een donderdag of zondag. Vertrek je op een zaterdag? Doe dat dan na 16.00 uur. Goed om weten: traditioneel is het wisselmoment van de zomer – de overgang van juli naar augustus – een van de drukste momenten. Bekijk vooraf welke wegenwerken je op je route tegenkomt en hou hier rekening mee.

Check de verkeersregels onderweg

Elk land heeft zo zijn specifieke verkeersregels. Wist je dat je in Frankrijk geen koptelefoon mag dragen als bestuurder? En dat je in Zwitserland je motor moet uitschakelen bij een rood stoplicht? Zoek dus uit met welke regels je rekening moet houden.

Wapen je tegen vermoeidheid

Lang rijden kan vermoeiend zijn, dus vertrek uitgerust en stop om de twee uur, zodat je fris blijft. Je kunt ook altijd een kort dutje doen – als je aan de kant staat. Voldoende water drinken helpt je ook om wakker te blijven.

Tip: met een reisverzekering vertrek je met een gerust hart.

{

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!