Twee alternatieven voor klassieke sneeuwkettingen

Frans

Heb je deze winter een skitrip in het vooruitzicht? Denk er dan niet alleen aan om je handschoenen, muts en dikke trui mee te nemen, maar vergeet ook de sneeuwkettingen voor je auto niet! Op de meeste besneeuwde passen ben je namelijk verplicht om kettingen te gebruiken. Helaas zijn ze soms moeilijk te monteren. Daarom geven we je twee mogelijke alternatieven voor de klassieke sneeuwkettingen.

Sneeuwsokken vs. sneeuwkettingen

Nee, we hebben het hier niet over de wollen kousen die je in je skischoenen draagt. Het gaat hier wel degelijk over sokken voor je auto. Sneeuwsokken zijn een gebruiksvriendelijke vervanger voor kettingen. Ze zijn niet alleen snel en eenvoudig aan te brengen, maar nemen ook weinig plaats in in je (dak)koffer. Daarnaast bieden ze een goede oplossing wanneer je geen sneeuwkettingen kunt gebruiken door de grootte van de velgen of de vorm van de carrosserie.

Helaas hebben sneeuwsokken ook een paar nadelen. Zo kun je ze alleen gebruiken op besneeuwde wegdekken en verslijten ze een stuk sneller dan kettingen. Na gebruik moet je ze grondig schoonspoelen om het eventuele dooizout te verwijderen. Denk er ook aan dat sneeuwsokken niet overal als een volwaardige vervanger voor kettingen gelden. Soms zijn de klassieke kettingen de enige wettelijke mogelijkheid.

Snel monteerbare sneeuwklauwen

Sneeuwklauwen, ook wel spiders genoemd, zijn veruit de stoerste optie. Bovendien passen ze op alle wielen, zelf op exemplaren met weinig ruimte achter de wielkast. Deze Zwitserse uitvinding is heel gemakkelijk te monteren in amper dertig seconden. Garagisten raden ze vooral aan omdat klauwen – in tegenstelling tot sneeuwkettingen – je velgen niet kunnen beschadigen. Het enige minpunt: sneeuwklauwen zijn best duur. Maar als je vaak de bergen intrekt, zijn ze de investering meer dan waard!

Heb je ondanks je sneeuwkettingen of andere hulpmiddelen toch een ‘uitschuivertje’ gemaakt? Laat dat je skivakantie niet verpesten. Met een goede pechhulpverzekering ben je dit akkefietje zo weer vergeten!