In september naar de zon: zo voorkom je uitdroging op vakantie

Wanneer je op reis gaat naar warme landen, is uitdroging een gevaar dat altijd om de hoek loert. Door de hitte verlies je snel vocht, terwijl je het misschien niet gewend bent om voldoende te drinken om het weer aan te vullen. Door de symptomen van uitdroging op vakantie te herkennen en in te grijpen kan je veel leed voorkomen…Verfrissing voorkomt uitdroging op vakantie

Hoeveel vocht heeft ons lichaam nodig?

De dagelijkse vochtbehoefte van een volwassene is ongeveer 2 tot 2,5 liter. Dit halen we voor het grootste deel uit dranken maar ook uit voeding, zoals bijvoorbeeld sappig fruit. Wanneer je lichaam extra vocht verliest, is het nodig om meer te drinken. Dit is het geval wanneer je intensief sport, maar ook wanneer je op vakantie bent in warme landen. Door de hitte zweet je namelijk meer dan normaal.

Waarom hebben we sneller last van uitdroging op vakantie?

Wanneer je meer vocht verliest dan dat je opneemt, is er sprake van uitdroging of dehydratatie. Dat kan door sterk te zweten. Wie ziek is, loopt echter het grootste risico. Op vakantie in warme landen lopen heel wat mensen reizigersdiarree of buikgriep op. Diarree en braken zorgen ervoor dat je nog sneller dan normaal vocht verliest, waardoor het risico op uitdroging sterk toeneemt.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van uitdroging?

Uitdroging bestrijden door veel water te drinkenHet is belangrijk om uitdrogingsverschijnselen snel te herkennen, zodat je de vochtbehoefte van je lichaam snel kan aanvullen. De belangrijkste symptomen zijn:

  • erge dorst en een droge mond,
  • droge ogen die diep in de oogkassen staan,
  • weinig plassen en donker gekleurde urine,
  • sufheid, verwardheid, hoofdpijn en flauwvallen,
  • huid blijft staan als je ze samendrukt tussen vingers,
  • spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen.

Uitdrogingsverschijnselen behandelen met ORS

Uitdrogingsverschijnselen behandelen doe je simpelweg door heel veel water te drinken. Doe het wel rustig aan, want je nieren kunnen toch niet meer dan 0.7 liter water per uur verwerken. Vermijd alcoholische dranken, deze werken uitdroging alleen maar in de hand.

Daarnaast is het aangeraden om een ORS-oplossing in te nemen. ORS staat voor Oral Rehydratation Solution. Het is een combinatie van zouten en suikers die je oplost in een glas water en opdrinkt. Zo worden de tekorten van je lichaam aangevuld en zal het in staat zijn om vocht beter op te nemen en vast te houden. Zo bestrijd je uitdroging op vakantie efficiënt!

Last van ernstige uitdrogingsverschijnselen? Raadpleeg dan zeker een dokter in het buitenland. Dankzij een goede reisverzekering hoef je je alvast geen zorgen te maken over medische kosten.