Travel Belgium

Op vakantie met de kinderen: de kids-ID

Ga je op reis met je kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar? Zorg dan dat ze een kids-ID bij zich hebben. Dit identiteitsdocument voor kinderen is geldig in tal van Europese landen, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met geldig identiteitsbewijs. In eigen land is het niet verplicht. Hoe je zo’n kids-ID kunt aanvragen? Dat leggen we je hier uit!

Wat is de kids-ID?

De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor kinderen jonger dan twaalf jaar. De kaart ziet eruit als het e-ID voor volwassenen – een beetje zoals een bankkaart dus. Ze bevat alle gegevens van het kind en een duidelijke, scherpe pasfoto (met witte achtergrond). Ook de namen van de ouders staan erop vermeld. De kids-ID is 3 jaar geldig. Het is de vervanger van het vroegere ‘bewijs van identiteit’ dat Belgische kinderen verplicht bij zich moesten hebben om naar het buitenland te reizen.

Voordelen van de kids-ID

De kids-ID is meer dan een identiteitsdocument. Een van de opmerkelijkste voordelen van de kaart is de toepassing Hallo Ouders. Wanneer je die activeert, treedt een dienst in werking die zeven door jou opgegeven telefoonnummers afwerkt. Zo kan iemand die jouw kind opvangt wanneer het in nood verkeert, snel jou, je partner of een ander familielid bereiken. Neemt er niemand van de zeven contactpersonen op, dan wordt de oproep automatisch doorgespeeld aan Child Focus.

Daarnaast kan de kids-ID, dankzij de microchip en pincode, ook dienst doen als bibliotheekpas, als lidkaart van de sportclub, als bewijs van geldig zwembadabonnement, of bij de inschrijving op school.

De kids-ID aanvragen

Een kids-ID aanvragen kan bij de administratieve dienst van je gemeente. Hou daarbij wel rekening met deze aandachtspunten:

  • Je kind moet fysiek aanwezig zijn bij de aanvraag.
  • Zorg voor een pasfoto van je kind, in kleur en tegen een witte achtergrond.
  • Enkel een ouder kan de kaart aanvragen.
  • De aanvraagprocedure neemt minstens twee weken in beslag. Vraag de kids-ID dus tijdig aan als je ze nodig hebt voor een geplande reis.

Gedetailleerde info nodig? Lees hier alles over de kids-ID en kom op onze blog te weten hoe en waarom je voor jezelf een reispas moet aanvragen.