Veilig elektrisch fietsen: zo ben je altijd gerust onderweg

Frans

Sommigen bestempelen e-bikes en speed pedelecs als gevaarlijk. Je moet inderdaad extra oppassen als je met een hoge(re) snelheid onderweg bent, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je verantwoord elektrisch fietsen. Lees hier vier tips.

1.    Kies het juiste model

Veilig elektrisch fietsen begint bij een e-bike die helemaal in orde en op jouw maat is. Test voor je aankoop zeker enkele modellen uit. Let erop dat je makkelijk op en af kunt stappen, en dat je snel kunt stoppen. Een e-bike is namelijk zwaarder dan een gewone fiets.

Heb je je keuze gemaakt? Laat de zadelhoogte dan meteen afstellen op jouw lengte. Denk ten slotte tijdig aan een onderhoudsbeurt.

2.    Draag altijd een helm

Een helm kan je leven redden. Bij een fietsongeluk kom je vaak op je hoofd terecht en een helm vangt dan de grootste schok op. Hoe harder je fietst, hoe harder je valt. Bij een e-bike is deze extra bescherming dus een absolute must.

3.    Monteer een spiegel

Kijk je achterom, dan wijkt je fiets van z’n lijn af. Da’s erg gevaarlijk bij een snelle e-bike en speed pedelec. Daarom is het een goed idee om een spiegel te monteren, zodat je dat manoeuvre alvast vermijdt.

4.    Pas je snelheid aan

Veilig elektrisch fietsen is anticiperen en vooruitkijken. Pas zeker je snelheid aan op drukke wegen of bij een slecht wegdek. Zo kun je meteen reageren bij onverwachte situaties.

Autobestuurders kunnen vaak moeilijk inschatten hoe snel je precies gaat. Vertraag daarom preventief bij kruispunten, rotondes of andere gevaarlijke punten. Denk er ook aan dat veel fietsers een pak trager rijden dan jij. Let dus extra op als je iemand inhaalt.

Veilig elektrisch fietsen met de juiste verzekering

Een ongeluk is snel gebeurd. Neem daarom het zekere voor het onzekere en investeer in een fietsverzekering voor je elektrische fiets. Bij Allianz vind je een formule op maat. Bekijk snel de mogelijkheden en stel zelf je fietsverzekering samen.