Veilig motorrijden op reis: do’s en don’ts

Met de moto op reis gaan: dat is het summum van vrijheid, toch? De wind die wappert in je haren, het zonnetje dat op je gezicht schijnt, en ja, ook de regendruppels die op je huid vallen: het heeft allemaal zijn charme. Maar wie met de moto het verkeer trotseert, moet te allen tijde alert en voorzichtig zijn – en dat geldt zéker wanneer je op reis bent. Defensief rijden is essentieel om ongelukken te vermijden. Enkele do’s en don’ts van veilig motorrijden op een rijtje.

Veilig motorrijden = defensief motorrijden

Auto’s domineren het verkeer, dat is niet alleen in ons land zo. Als zwakke weggebruiker hou je daar maar beter rekening mee. Zomaar je voorrang nemen zonder te kijken? Geen goed idee, want voor je het weet snijdt een auto je de pas af. Niet altijd moedwillig: soms heeft een autobestuurder jou simpelweg niet gezien. Want net als fietsers en voetgangers, moet je als motorrijder moeite doen om in het vizier van de autobestuurder te komen. Hoe meer je je daarvan bewust bent, hoe defensiever je je rijgedrag kunt maken. Neem geen onnodige risico’s en hou altijd rekening met de wegcode én je collega-weggebruikers.

veilig motorrijden

Kilometers maken is de boodschap

Heb je een reis met de moto gepland? Begin dan ten minste enkele weken op voorhand al ‘kilometers te maken’. Vergelijk het met een fietsvakantie: daar begin je toch ook niet ongetraind aan? Ook voor motorrijders geldt dat een beetje oefening helpt om je zelfvertrouwen op de moto een boost te geven. Zo kom je goed voorbereid aan de start en heb je de ervaring opgebouwd die nodig is om veilig te rijden.

Bestudeer de wegenkaart

De route uitstippelen is natuurlijk al een deel van de reispret. Maar het helpt je ook om de toestand van de wegen in te schatten. Trek je de bergen in? Zijn er veel secundaire wegen met mooie panorama’s? Of moet je net vaak de snelweg op? Pas je uitrusting aan in functie van de route, en laat zeker op voorhand alles checken. Werken je remmen nog goed genoeg? Zijn de banden nog niet aan vervanging toe? Neem voor de zekerheid ook altijd wat smeerolie en extra koelvloeistof mee voor onderweg.