Travel Belgium

Veilig op safari: enkele tips

Reizen naar Afrika wordt steeds populairder en daar hoort uiteraard ook een safari bij. Wilde dieren zoals olifanten, leeuwen en giraffen spotten vanuit je terreinwagen is erg spannend, maar niet geheel zonder risico. Voor wie binnenkort op safari gaat zullen deze tips dan ook zeker van pas komen.

Veiligheid op safari is belangrijk op drie verschillende domeinen: veilig contact met wilde dieren, veiligheid in de stad en het vermijden van medische risico’s. En natuurlijk is het belangrijk om respect te tonen voor mens, dier en omgeving.

Tips om gezondheidsproblemen op reis te vermijden

Reizen naar andere continenten brengt altijd bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker wanneer je op safari gaat is het uiterst belangrijk om op medisch vlak je voorzorgen te nemen. Laat je zeker vaccineren tegen lokale ziekten vooraleer je met vakantie vertrekt. Voor de meeste bestemmingen zal je preventief malariapillen moeten nemen. Op safari mag een EHBO-koffer niet ontbreken. Informeer je goed over gezondheidsrisico’s ter plaatse, zo is bijvoorbeeld zwemmen in stilstaand water een no-go en mag je alleen flessenwater drinken, ook om je tanden mee te poetsen. Het allerbelangrijkste is echter dat je voor vertrek een goede reisverzekering afsluit. Met een tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering ben je zeker van snelle hulp in noodsituaties en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele ziekenhuisfacturen, zelfs niet als je naar een privé-ziekenhuis moet. Een reisverzekering is onontbeerlijk om helemaal gerust op safari te gaan!

Veilig op safari: hou je aan de voorschriften

Wie op safari gaat wil natuurlijk zoveel mogelijk grote wilde dieren zien, liefst van heel dichtbij. Hoewel selfdrives in sommige Nationale Parken toegelaten zijn, is het toch aangeraden om een ranger of gids te nemen. Hij heeft ervaring in het contact met gevaarlijke dieren, vermijdt risico’s en weet hoe te reageren in (potentieel) gevaarlijke situaties. Bovendien geeft een ranger heel wat nuttige uitleg en kent hij de beste plekjes, zodat je safari een stuk boeiender wordt en je meer dieren zal zien!

Trek je er toch alleen op uit? Hou je tijdens de safari dan steeds aan alle regels omtrent je eigen veiligheid. Verlaat je voertuig op geen enkel moment en verlaat het park ruim voor het begint te schemeren. Zorg altijd voor een goede autoverzekering zodat je om hulp kan vragen als je er niet in slaagt om het park op eigen kracht te verlaten (bijvoorbeeld door een panne).

Olifanten en leeuwen zijn gevaarlijk, maar ook kleine dieren en insecten mag je niet over het hoofd zien. Draag daarom tijdens je safari stevige schoenen, sokken en een lange broek. Ze bieden  bescherming tegen kleine insecten zoals teken. Let ook op voor slangen, schorpioenen, …

Na je safari: veiligheid in de stad

Zoals altijd wanneer je naar derde wereldlanden reist, moet je ook in Afrika opletten wanneer je in de stad wandelt. Rijkdom tonen maakt mensen jaloers en kan diefstal uitlokken. Draag geen juwelen wanneer je in de stad wandelt en laat alle waardevolle papieren in je hotel. Neem slechts een kleine hoeveelheid geld mee die je onder je kleren in een moneybelt draagt. Zo verklein je het risico om bestolen te worden. Lees zeker ook onze 10 extra tips om veilig op reis te gaan. Natuurlijk blijft ondanks deze voorzorgsmaatregelen een bagageverzekering bij je reisverzekering een must.