Verkeersregels in het buitenland: zo rij je veilig en correct

In de grote vakantie zijn autovakanties erg populair. Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, … Een autoreis naar één van deze bestemmingen kan elk jaar opnieuw veel mensen bekoren. Ook een autovakantie in de winter is erg fijn, bijvoorbeeld richting Zwitserland of Oostenrijk om te gaan wintersporten. Wie met de auto naar het buitenland trekt, moet zich aan de verkeersregels ter plaatse houden. En dat is soms moeilijker dan gedacht.

verkeersregels in het buitenland: voorbereid op autovakantie

Ander land, andere wegcode

Vele mensen denken dat de verkeersregels overal in Europa hetzelfde zijn als in België. Niets is echter minder waar. De snelheidsbeperkingen, alcoholtolerantie en andere veiligheidsmaatregelen verschillen sterk per land. Wie naar het buitenland gaat, leert best eerst de verkeersregels ter plaatse kennen. Om het je gemakkelijk te maken ontwikkelde de Europese Unie hiervoor een gratis app: GoingAbroad. Ook op hun website vind je erg uitgebreide informatie over verkeersregels in het buitenland.

Verkeersregels in het buitenland: de belangrijkste verschillen

Om het je gemakkelijk te maken zetten we hier de meest opvallende verkeersregels van enkele populaire vakantiebestemmingen op een rijtje. Zo heb je alvast de basisinfo voor je autovakantie in het buitenland.

Verkeersregels in Frankrijk

hou je aan de verkeersregels op vakantie en vermijd een boeteIn Frankrijk mag je vaak 130 km/u rijden op de snelweg. Op autosnelwegen die gelegen zijn in een druk bebouwde zone is dit echter beperkt tot 110 km/u. Let dus steeds goed op de borden! Bij regenweer worden de snelheden beperkt tot respectievelijk 110 km/u en 100 km/u. Op de ringweg rond Parijs die veel toeristen nemen, rij je maximaal 70 km/u.

Wat de markeringen betreft duidt een zigzaglijn een bushalte aan. Bij een doorlopende gele lijn op de stoeprand mag je niet stilstaan of parkeren. Op parkings langs autosnelwegen mag je niet in je camper slapen; het ticket van de snelweg heeft een beperkte geldigheidsduur. Ten slotte is een alcoholtester niet langer verplicht.

Verkeersregels in Italië

Een opvallende verkeersregel in Italië heeft betrekking op kruispunten. Wanneer twee tegenliggers links willen afslaan, draaien ze in vóór de tegenligger en niet erachter zoals in België. Op de snelweg mag je op de meeste plaatsen 130 km/u, op andere wegen 110 of 90 km/u. Let dus goed op de borden. Buiten de bebouwde kom moet je ook overdag je dimlichten aansteken.

In vele steden mag je met de auto het centrum niet in zonder vergunning. Vaak is het niet zo goed aangegeven; het is dus aangeraden om steeds buiten de stad te parkeren. Voor fietsers is een reflecterend vestje ’s nachts buiten de bebouwde kom verplicht.

Verkeersregels in Duitsland

Wie in Duitsland in de file staat, is verplicht een nooddoorgang vrij te maken. Wie in de linkerrijstrook staat wijkt uit naar links, de andere naar rechts. Er worden boetes gegeven voor onvoldoende afstand houden. De afstand in meter moet de helft zijn van de snelheid in kilometer, dus als je 100 km/u rijdt moet je 50 meter afstand houden.

In sommige steden worden alleen wagens met een milieuvignet toegelaten. Controleer op voorhand of dit nodig is in de stad die je wil bezoeken en koop je vignet op voorhand of parkeer buiten de stad. Voor bestuurders jonger dan 21 of voor wie nog geen twee jaar een rijbewijs heeft, geldt een alcoholgrens van 0 promille.

Wherever you go, keep it safe!