Travel Belgium

Wat is het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de duur van je vakantie, een doorlopende reisverzekering voor een langere tijd. Maar wanneer is welke verzekering nu het voordeligst? Wat zijn de voor- en nadelen van kortlopende en doorlopende reisverzekeringen? En hoe zit het met de dekking?

Wat is een kortlopende en doorlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie. Ze begint te lopen op de eerste dag van je reis en stopt automatisch bij de terugkeer. Een doorlopende reisverzekering daarentegen betaal je één keer, daarna is ze doorlopend geldig. De meeste doorlopende reisverzekeringen sluit je af voor minstens één jaar, nadien moet je ze zelf opzeggen.

Vanaf wanneer is een doorlopende reisverzekering interessanter?

De premie voor een kortlopende reisverzekering is per dag uiteraard duurder dan die van een doorlopende. Daar staat wel tegenover dat je bij een doorlopende reisverzekering ook verzekerd bent op dagen dat je niet op reis bent. Over het algemeen geldt dat een doorlopende reisverzekering de meest interessante optie is wanneer je meer dan 3 weken per jaar op reis bent. Voor een gezin is dit type verzekering vaak al vanaf 2 weken vakantie per jaar erg interessant, omdat veel verzekeraars voordelige gezinsformules aanbieden.

Hoe wordt de prijs van mijn reisverzekering berekend?

Het verschil tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering zit hem dus vooral in de duur. Maar ook de prijsberekening verloopt anders. Bij een doorlopende reisverzekering is dit erg eenvoudig: je kiest je formule en betaalt vervolgens een vast bedrag per jaar, ongeacht hoe vaak of hoe ver je reist. Deze prijs kan berekend worden per persoon of per gezin, wat heel wat voordeliger is.

De prijs van een kortlopende reisverzekering kan op twee verschillende manieren worden berekend. In sommige gevallen bepaal je een bepaald bedrag per persoon per dag, afhankelijk van de bestemming en de duur van de reis. Het is ook mogelijk dat de prijs van de reisverzekering berekend wordt als een percentage van de totale reissom.

Doorlopende en kortlopende verzekeringen vergelijken

Reisverzekeringen vergelijken is nooit eenvoudig. Het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering zit hem namelijk niet alleen in de duur en de kosten, ook de dekking kan verschillen. Bij beide types verzekeringen kan je kiezen uit een heel aantal opties. Wens je alleen je medische kosten vergoed te zien, of heb je ook een bagage- en/of annulatieverzekering nodig? Wanneer je met de auto gaat, kan je die natuurlijk ook laten verzekeren. Verder verschilt ook het bedrag waarvoor je verzekerd bent per type reisverzekering en verzekeraar. Hou hiermee zeker rekening wanneer je de vergelijking tussen verzekeringen maakt.

> Reisverzekeringen vergelijken: waar rekening mee te houden?

Verschil kortlopende en doorlopende reisverzekering: een overzicht

Nog even enkele verschillen tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering op een rijtje:

Kortlopende reisverzekering:

  • Alleen gedekt wanneer je effectief reist
  • Ideaal voor wie minder dan 2 weken per jaar reist
  • Loopt automatisch af na je vakantie
  • Je stelt je verzekeringspakket samen op maat van één specifieke reis

Doorlopende reisverzekering:

  • Je betaalt een eenmalige premie en bent een heel jaar door verzekerd
  • Voordelig voor wie meer dan 2 à 3 weken per jaar reist
  • Je bent ook gedekt bij last minute vakanties en weekendjes weg
  • Je kan eventueel je verzekeringsformule tussentijds wijzigen