Vijf tips om zeeziekte te bestrijden die écht werken

Neem je binnenkort de ferry naar een Grieks eiland? Ga je een dagje zeilen op de Noordzee? Of boekte je een cruise in de Caraïben? Dan maak je je wellicht zorgen over zeeziekte. Dit vervelende verschijnsel kan de boottrip voor mensen die hier gevoelig aan zijn flink verknoeien. Gelukkig stellen wij je vijf effectieve tips tegen zeeziekte voor.Tips tegen zeeziekte

Wat zijn de symptomen van zeeziekte?

Zeeziekte is eigenlijk bijna hetzelfde als wagenziekte. In beide gevallen gaat het om een verstoring van je evenwichtsorgaan. Jij staat immers stil, maar je omgeving beweegt doordat de boot op en neer gaat met de golven. Dit kan ervoor zorgen dat je bleek wordt, gaat zweten en je slaperig voelt. Wanneer zeeziekte erger wordt, leidt het tot duizeligheid, misselijkheid en braken. Gelukkig zijn er heel wat tips die je helpen wanneer je zeeziek bent!

1.     Neem correcte medicatie

Voor vertrek breng je een bezoek aan je huisdokter. Die kan je medicatie voorschrijven die de zeeziekte zal onderdrukken. Ben je dat vergeten, ga dan tijdens je vakantie nog even langs de dokter of koop een middel uit de apotheek. Die zijn minder sterk, maar helpen ook.

2.     Natuurlijk middel tegen zeeziekte

Zweer je eerder bij natuurlijke middeltjes? Volgens sommigen zou het eten van gember helpen om je minder zeeziek te voelen. Eet dit 12 tot 24 uur op voorhand. Gember in poedervorm zou het meest effectief zijn.

3.     Drink voldoende water

Wie niet genoeg drinkt, krijgt last van uitdrogingsverschijnselen, wat de misselijkheid alleen maar erger maakt. Water drinken is dus de boodschap. Vermijd alcoholische dranken, die maken je alleen maar meer duizelig. Ook bruisende dranken zijn niet goed voor je maag, die bewaar je beter voor als je weer aan land bent.

4.     Niet reizen met lege maag

Met een lege maag varen is geen goed idee. Veel mensen eten aan boord niets omdat ze denken dat dit helpt tegen misselijkheid. Niets is echter minder waar. Het is beter om toch wat voedsel in je maag te hebben. Eet een lichte maaltijd – vermijd vettige producten – en kauw geregeld op een koekje.

5.     Kies de juiste plaats op het schip

Zeeziekte op een boot: dit kan je eraan doenDe juiste plaats kiezen op de boot kan je veel ellende besparen. Plan je een meerdaagse bootreis, kies dan voor een zo groot mogelijk schip. Dat zal minder sterk deinen op de golven dan een kleinere boot. Boek in zo’n geval ook steeds een kajuit in het midden van het schip, zo dicht mogelijk bij de waterlijn. Op deze plaats zal je de bewegingen het minste voelen. Ga bij een aanval van zeeziekte slapen in je kajuit, je voelt je vast beter als je wakker wordt!

Tijdens een kortere reis ga je bij voorkeur op het dek staan, in het midden van de boot. Kijk niet naar de golven maar focus op een vast punt aan de horizon. Probeer mee te gaan met de bewegingen van de boot, en je zal de zeeziekte zienderogen voelen afnemen.