Een visum aanvragen: zó ga je het best te werk

Wie binnen Europa reist, hoeft er meestal geen rekening mee te houden. Maar zodra je je buiten de Europese grenzen waagt, moet je in sommige landen een visum voorleggen om binnen te mogen. Daarnaast heb je natuurlijk sowieso een paspoort nodig om vrij te kunnen reizen. Ons advies? Vertrek nooit onvoorbereid op reis en zorg dat je over de nodige documenten beschikt. Een visum aanvragen  hoort er nu eenmaal bij. Soms toch.

Visum aanvragen

Wat is een visum?

Een visum wordt uitgereikt door het land dat je bezoekt. Op die manier verkrijg jij als toerist de officiële toestemming om in dat land rond te reizen en er te verblijven. Een visum ziet er niet altijd hetzelfde uit en er zijn ook verschillende types. Soms is het een papieren document dat je moet bewaren, vaak is het een stempel of een sticker in je paspoort.

Een visum is geen verblijfsvergunning

Visum aanvragen

Een visum verleent je toestemming om in een bepaald land te verblijven maar is beperkt in de tijd. Zo is een toeristenvisum doorgaans negentig dagen geldig. Bovendien is er de voorwaarde aan verbonden dat je geen arbeid mag verrichten in het land dat je bezoekt. Verwar een toeristenvisum dus niet met een verblijfsvergunning: je maakt er uitsluitend gebruik van als bezoekende toerist.

Visum aanvragen in België

Afhankelijk van het land dat je wilt bezoeken, verloopt de procedure om een visum aan te vragen anders. Wil je bijvoorbeeld naar Turkije, dan kun je online een e-visum aanvragen. Dat heeft het voordeel dat je het ook digitaal kunt bewaren, op je smartphone of tablet (in tegenstelling tot de papieren visa die door de Turkse douane worden uitgereikt op de luchthaven).

Wil je helemaal op zeker spelen en de benodigde reisdocumenten, inclusief visum, voor jouw specifieke bestemming opzoeken? Surf dan naar de website van de Belgische overheid en geef je bestemming in. Het systeem voorziet je vervolgens van alle nodige informatie, en jij vertrekt zorgeloos op reis!