Travel Belgium

Vloeistoffen in de handbagage op het vliegtuig: de regelgeving uitgeklaard

Ga je binnenkort een reis maken naar het buitenland? En neem je daarvoor het vliegtuig? Dan zijn er natuurlijk heel wat dingen die niet in je bagage mogen ontbreken. Functionele spullen, zoals kleren en ondergoed, maar ook een aangepaste reisapotheek is onmisbaar. Pas echter altijd op met je handbagage. Niet alle vloeistoffen mogen daar namelijk in en al helemaal niet in onbeperkte mate. Houd dus zeker rekening met het volgende…

Welke voorschriften gelden er rond vloeistoffen in handbagage?

In 2006 ging een nieuwe wet van kracht die zeer strenge voorschriften oplegt voor reizigers die vloeistoffen in de handbagage stoppen. Deze wet geldt in heel Europa, vanuit welke luchthaven je ook vertrekt en wat je bestemming ook is, én geldt bovendien voor alle nationaliteiten. Met andere woorden: eender wie vertrekt vanuit eender welke Europese luchthaven, moet de wet volgen.

Wat de nieuwe wet juist inhoudt?

Vloeistoffen, spuitbussen en gels mogen absoluut in je handbagage, maar het volume van afzonderlijke verpakkingen mag niet meer dan 100 milliliter bedragen. Deze verpakkingen mogen samen verpakt worden in één doorzichtige en hersluitbare zak met een capaciteit van maximaal één liter. Meerdere vloeistoffen meenemen in je handbagage is dus geen probleem, zolang de eenliterzak volledig gesloten is.

Dit zijn de uitzonderingen

Er zijn natuurlijk ook enkele uitzonderingen. Ga je op reis met je baby, bijvoorbeeld, dan is het toegestaan om babyvoeding in potjes mee aan boord te brengen. Het spreekt voor zich dat je alleen meeneemt wat je nodig hebt. Ook medicijnen en speciale voeding hoeven – indien je een doktersattest kan voorleggen – niet in een transparante plastic zak.

Vloeistoffen in je handbagage: ruim te interpreteren

Voor het geval je zou twijfelen: het woord ‘vloeistoffen’ mag je ruim interpreteren. Ook flesjes water en semi-vloeibare substanties zoals lotion en tandpasta vallen onder deze noemer en mag je dus niet zomaar in je handbagage stoppen. Hou hier zeker rekening mee bij het inpakken.

Bon voyage!