Travel Belgium

Vlucht gemist? Dit moet je doen!

Daar sta je dan, op de luchthaven met al je koffers in je handen. Maar de incheckbalie is een paar minuten eerder dichtgegaan. De wanhoop slaat toe: je hebt je vlucht gemist. Wat nu gedaan? We proberen je alvast te voorzien van wat goede raad voor deze vervelende situatie.

Vliegtuig gemist? De juiste aanpak in verschillende scenario’s

Er zijn verschillende redenen waarom je je vlucht gemist kan hebben: de trein had vertraging, je hebt de afslag van de autostrade gemist, de reisorganisatie heeft een fout tijdstip doorgegeven, je werd plots ziek, je bent gewoon te laat vertrokken of je vorige vlucht had vertraging. Verschillende oorzaken vragen ook om een verschillende aanpak.

1.     Vliegtuig gemist door je eigen ‘fout’

Je hebt je vlucht gemist door je eigen schuld? Dan valt er helaas niet veel meer aan te doen. Bij een zogenaamde no-show – waarbij een passagier niet tijdig komt opdagen – wordt de vlucht geannuleerd. De enige manier om in zo’n geval toch op je vakantiebestemming te raken, is een nieuw ticket kopen dat je uit eigen zak betaalt. Als er geen plaats meer is op een latere vlucht diezelfde dag, zal je ook zelf instaan voor eventuele hotel- en restaurantkosten.

Dat het erg belangrijk is om op tijd aanwezig te zijn op de luchthaven, mag dus duidelijk zijn. Je vlucht missen zorgt voor heel wat extra kosten en ongemakken. Ook als je je vlucht mist omdat het openbaar vervoer vertraging had, zijn de kosten voor je eigen rekening. Op tijd vertrekken dus!

2.     Aansluiting gemist door vertraging vorige vlucht

Natuurlijk zijn er ook speciale gevallen. Soms kan het voorvallen dat je je vlucht gemist hebt omdat je vorige vliegtuig vertraging had. In dat geval is de luchtvaartmaatschappij wel aansprakelijk, tenzij er sprake is van ‘uitzonderlijke omstandigheden’ zoals extreem slecht weer. Voor vluchten in de EU bestaat de Verordening voor de Rechten van Luchtvaartpassagiers. Hierin staat dat er compensaties voorzien moeten worden wanneer je je vlucht mist doordat een eerdere vlucht vertraagd was. Luchtvaartmaatschappijen bieden dit echter niet altijd spontaan aan, het is dus aan jou om je rechten te kennen en hierop aan te dringen.

3.     Gemiste vlucht door fout touroperator

Heb je een vakantie geboekt via een touroperator en heeft die een fout gemaakt – bijvoorbeeld verkeerde informatie – waardoor je je vlucht gemist hebt? In dat geval is de touroperator waarschijnlijk aansprakelijk. Breng hem dan ook meteen op de hoogte en vraag hoe jullie samen de zaak kunnen oplossen.

Ook je terugvlucht wordt geannuleerd wanneer je je vlucht mist

Wat in alle voorgaande gevallen erg belangrijk is om te weten, is dat bij een no-show niet alleen de heenvlucht geannuleerd wordt, maar het hele ticket. Dit betekent dus dat ook je ticket voor de terugvlucht niet meer geldig is! Bij een touroperator is het vaak nog erger: zij annuleren vaak meteen de hele reis, dus ook het verblijf. Heb je je vlucht gemist? Neem dan meteen contact op met de maatschappij of de touroperator en probeer een regeling te treffen.

Vlucht gemist door ziekte? Je annulatieverzekering komt tussen!

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je je vlucht gemist hebt door een ongeval, een plotse ziekte of een andere onvoorziene omstandigheid. In zo’n geval contacteer je het best je verzekeraar. Als je een annulatieverzekering onderschreven hebt, zal die in veel gevallen tussenkomen en je reis vergoeden. Uitgebreidere informatie over een annulatieverzekering vind je hier. Je kan ook meteen een annulatieverzekering afsluiten.