vouwfiets

Vouwfiets kopen? Zo maak je de juiste keuze

Frans

Een vouwfiets is handig als je je flexibel en duurzaam wil verplaatsen. Je plooit de fiets makkelijk op tot een compact formaat en neemt hem eenvoudig mee op de trein of in je auto. Er zijn heel wat modellen op de markt. Zo zijn er zowel gewone als elektrische plooifietsen, met of zonder versnellingen. Lees meteen waarop je moet letten bij de aankoop van een vouwfiets.

1.    Een vouwfiets voor korte of lange afstanden?

Is je vouwfiets bedoeld voor korte afstanden of ga je er ook langere ritten mee maken? Voor lange afstanden is een elektrische vouwfiets aangeraden. Ook in heuvelachtige gebieden of op reis is een elektrisch model extra praktisch. Zo bereik je comfortabel je bestemming.

2.    Zo compact mogelijk of liever een stevig model?

Een elektrische vouwfiets is zwaarder dan een standaardmodel. Moet je je fiets meenemen op de trein, tram of bus, dan kies je het best een makkelijk opvouwbaar model met een licht frame. Test zeker vooraf in de winkel hoe eenvoudig (of lastig) het is om de fiets op te plooien.

3.    Voor intensief of eerder beperkt gebruik?

Bij intensief gebruik zijn versnellingen geen overbodige luxe. Er zijn ook bagagedragers, spatborden, speciale fietstassen en transporthoezen beschikbaar. Bekijk op voorhand al eens of je de nodige accessoires op je nieuwe vouwfiets kunt monteren.

4.    Een elektrische vouwfiets: welke accu en motor?

Hou je ervan om blindelings te vertrekken, zonder een route uit te stippelen? We raden je toch aan om op voorhand de wegenkaart te bestuderen. Vermijd bijvoorbeeld bergachtige gebieden met smalle kronkelwegen als je nog niet veel ervaring hebt. Zoek vooraf ook de verkeersregels op die gelden in het buitenland.

Verzeker je nieuwe vouwfiets

Een elektrische vouwfiets is relatief zwaar – het gemiddelde model weegt ongeveer twintig kilogram – maar het is wel de beste keuze voor lange of heuvelachtige fietsritten. Moet je je plooifiets vooral snel en eenvoudig kunnen opvouwen en vervoeren? Dan is een simpel model zonder veel accessoires aangeraden. Welk model je ook kiest, Allianz biedt een fietsverzekering voor elk type fiets. Zo ben je altijd goed verzekerd onderweg.