Vroeg boeken? Zó sla je dit jaar je slag

Aan het begin van het jaar slaan de meeste touroperators je met vroegboekkortingen om de oren. Maar hoe interessant is het om je reis vroeg te boeken? Alles hangt af van jouw reisplannen.

Vroeg boeken

Goed voorbereid of à l’improviste?

Iedereen reist anders. De een vertrekt impulsief, zonder vooraf een hotel te boeken, en treedt zijn bestemming het liefst onvoorbereid tegemoet. De ander vertrekt niet zonder dat vlucht en hotel vastliggen, en kent zijn reisgids uit het hoofd wanneer hij het vliegtuig op stapt. Voor dat laatste reizigerstype kan een vroegboekkorting interessant zijn, terwijl het eerste type beter uitkijkt naar een last-minutedeal.

Zeker wanneer je naar een ander continent reist, doe je er goed aan om minstens 6 maanden op voorhand met de voorbereidingen te beginnen. Doe zelfs maar 9 maanden, om écht op zeker te spelen. Dat geeft je de tijd om uitgebreid prijzen te vergelijken van vluchten, hotels en huurwagens. Want je hoeft niet alles in één pakket te boeken. Als apart boeken goedkoper uitkomt, waarom zou je dat dan niet doen?

Vroeg boeken, goedkoop boeken

Vroeg boekenTerwijl last minutes vooral interessant zijn voor snelle beslissers, zijn vroege boekingen eerder geschikt voor wie niet opziet tegen een rondje prijzen vergelijken – en dat rondje duurt doorgaans wel enkele dagen of zelfs weken. Dagelijks de boekingssites checken hoort erbij. Tips om de beste deal binnen te halen wanneer je vroeg boekt:

  • Boek op een weekdag. In het weekend laten aanbieders hun prijzen vaak stijgen – zij weten immers ook dat jij dan meer tijd hebt om rond te surfen …
  • Vliegen doe je eveneens beter tijdens de week. Weekendvluchten zijn duurder.
  • Kijk ook eens naar andere luchthavens. Eindhoven, Schiphol of Frankfurt zijn nu ook weer niet zó veel verder gelegen dan Zaventem of Charleroi.
  • En nu je toch bezig bent met de voorbereiding van je reis: vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten.