Waar ben je verplicht om een skihelm te dragen?

Frans

Steeds meer mensen kiezen voor een skihelm op wintersportvakantie. Verschillende ongevallen met ernstige – soms zelfs dodelijke – hoofdletsels als gevolg, overtuigden de afgelopen jaren de meeste skiërs en snowboarders van het nut van een helm. Vraag je je toch nog af waar je geen helmplicht hebt? Dan vind je hier de wetgeving per bestemming.

Jonger dan 15 jaar? Skihelm in Oostenrijk!

In Oostenrijk gelden andere regels voor de verschillende skigebieden. Ga je naar Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen of Burgenland? Dan ben je wettelijk verplicht om een helm te dragen als je jonger bent dan vijftien jaar. In Vorarlberg en Tirol moet je enkel een helm dragen wanneer de skischool dat vereist. De meeste scholen verhuren een helm wanneer je er zelf geen hebt.

Onder de 14 jaar in Italië

Ook Italië legt een helmplicht op voor kinderen onder de veertien jaar. Wanneer je kinderen zonder helm op de piste betrapt worden, riskeer je een fikse geldboete. Gelukkig koop je tegenwoordig al een helm aan een zacht prijsje en heb je de keuze uit leuke modellen met hippe kleuren en motieven. Bovendien is een helm lekker warm wanneer je de berg afraast!

Nadrukkelijk aanbevolen in Duitsland

Duitsland legt momenteel (nog) geen wetten rond skihelmen op. Toch adviseren de Duitse Skivereniging en de Duitse vereniging voor skileraren uitdrukkelijk om altijd voor een helm te kiezen. Let op dat je skihelm een CE-markering heeft, zodat hij zeker veilig is.

Niet verplicht in Zwitserland en Frankrijk

In deze twee landen heb je geen helmplicht. Toch is het verstandig om er altijd een te dragen. Leer je kinderen vanaf de eerste skivakantie om zichzelf te beschermen. Zo staan ze er amper bij stil en maken ze er meteen een goede gewoonte van.

Niet alleen een helm is belangrijk op skivakantie, ook en goede reisverzekering is onmisbaar. Zo glij je zorgeloos door de sneeuw!