Waarom en hoe een reispas aanvragen?

Ben jij ook gefascineerd door de fantastische landschappen in Argentinië en heb je – door het tv-programma ‘De Mol’ – zin gekregen om het land van de mate en alpaca’s te ontdekken? Dan heb je een reispas of internationaal paspoort nodig. Waarom je er één moet aanvragen en wat de procedure is? Dat lees je hier.

Reispas aanvragen voor landen buiten de EU

Reis je naar een land buiten de Europese Unie? Dan is de kans groot dat je een reispas of internationaal paspoort nodig hebt. Heb je geen geldige kaart? Dan word je niet toegelaten in het land van jouw bestemming. Je reispas vraag je aan bij de Dienst Burgerzaken van jouw stad of gemeente. Hij is zeven jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor minderjarigen. Je kaart kan niet worden verlengd. Opgelet: je hebt voor sommige bestemmingen ook een visum nodig.

Tip: Let erop dat je reispas bij vertrek nog meer dan zes maanden geldig is. De meeste landen leggen namelijk een minimale geldigheidsduur op.

internationaal paspoort aanvragen

De benodigdheden voor een reispas

Is je vorige paspoort vervallen of heb je er voor het eerst één nodig? Bied je dan persoonlijk aan in het stadsloket en neem zeker deze items mee:

  • twee recente pasfoto’s in kleur met een witte achtergrond
  • je vorige reispas (indien van toepassing)
  • je identiteitskaart

Ben je minderjarig? Neem dan één van je ouders mee. Zij moeten de aanvraag van een reispas mee ondertekenen.

Welke gegevens bevat je paspoort?

Voor iedereen die ouder is dan twaalf jaar bevat de reispas een elektronische chip met:

  • je paspoortgegevens
  • je vingerafdrukken
  • je foto en handtekening

Neem je je kinderen mee op reis en zijn ze jonger dan twaalf jaar? Dan hebben ze een kids-ID nodig. Het document is geldig in alle landen waar je geen internationaal paspoort nodig hebt. Beschikt je kind al over een internationaal paspoort? Dan heb je geen kids-ID meer nodig.

Dien ruim op voorhand een aanvraag in

reispas aanvragen

Normaal gezien is je reispas na zes à zeven werkdagen klaar, al hangt het natuurlijk af in welke gemeente of stad je woont. Vraag je paspoort dus ruim op voorhand aan en hou rekening met drukke vakantieperiodes. Ben je je reispas vergeten aanvragen? Dan kun je gebruikmaken van een spoedprocedure. Je paspoort is dan klaar binnen één à vier werkdagen. Hou er wel rekening mee dat zo’n paspoort duurder zal zijn.

Om met een gerust hart naar een verre bestemming te reizen, komt een reisverzekering zeker van pas. Meer informatie vind je op onze website.