onderhoud airco

Waarom het onderhoud van de airco in je auto belangrijk is

Frans

Nu de zomer stilaan op zijn einde loopt, heeft je airco vermoedelijk wel wat overuren gedraaid. Misschien het juiste moment voor het jaarlijks onderhoud van je airconditioning? In dit artikel lees je waarom dat onderhoud zo belangrijk is!

Werking van de airco

Een airco werkt eigenlijk zoals een koelkast. De automotor drijft een compressor aan, die het koelmiddel (op dat moment nog in gasvorm) onder druk brengt. Na afkoeling wordt dat koelmiddel in de condensor opnieuw vloeibaar en wordt het gefilterd in de droogfilter. Door de druk te laten afnemen, treedt er een plotse temperatuurdaling op in de verdamper. Zo krijg je koele en droge lucht, die de verdamper verspreidt.

Onderhoud van de airconditioning

De eerste drie jaren werkt je airco-installatie meestal zonder noemenswaardige problemen. In het vierde jaar laat je de droogfilter best vervangen. Zo krijg je geen compressorschade door bijvoorbeeld verstopping, te weinig olie, of weggelekt koelmiddel. Wist je dat er jaarlijks zo’n tien procent koelmiddel lekt? Bovendien bespaar je op brandstofkosten door je airco goed te onderhouden.

Een slecht werkende airco is heel ongezond. Via de ventilatieroosters kunnen zich namelijk bacteriën en schimmels verspreiden, die allergische reacties kunnen veroorzaken en nare geuren met zich meebrengen. Laat daarom je verdamper en ventilatiekanalen elk jaar ontsmetten. Laat daarnaast nog even je pollenfilters vervangen en je koelmiddel bijvullen en je kunt er weer tegen voor een jaar!

Geen zorgen om plasje water onder de auto

Heb je je airco intensief gebruikt en merk je een plasje water onder je auto? Geen zorgen. Dat plasje is condenswater. Je airco onttrekt tijdens het koelen immers vocht uit de te koelen lucht. Dat vocht voert de airco af via de verdamper.

Zo! Met deze tips zorg je goed voor de airco van je wagen. Heb je ook de juiste verzekering afgesloten? Dan wensen we je veel plezier met je auto!

P.S. Geen airco in de auto? Lees hier onze tips om je auto toch koel te houden!