Wandelvakantie in de herfstige buitenlucht? Neem je voorzorgen

Frans

De meeste mensen plannen een wandelvakantie in de de zomer. Maar ook in de herfst is het heerlijk om door de natuur te trekken. Let wel op dat je bij guur weer geen verkoudheid oploopt. Toch last van een loopneus, een vervelende hoest of gesprongen lippen? Daar valt gelukkig een mouw aan te passen.

wandelvakantie

Een wandelvakantie in het najaar

De herfst is ideaal om er nog een paar dagen tussenuit te knijpen. Maar een lang weekend of een midweek hoeven niet per se synoniem te zijn met een citytrip. Je kunt er ook een actieve vakantie van maken met lange wandelingen, in eigen land of over de grenzen.

Heb je in het najaar snel last van verkoudheden en andere herfstkwaaltjes? Vergeet dan naast je stapschoenen, sjaal, muts en paraplu niet om een kleine reisapotheek mee te nemen.

Courante herfstkwaaltjes

Een loopneus of neusverkoudheid komt in de herfst vaak voor. Het is een ontsteking van het slijmvlies van de neus en de bijholtes, die er in de meeste gevallen ook voor zorgt dat je vaak moet niezen. Een neusspray helpt om het slijm op te lossen, maar veel en langdurig gebruik valt af te raden. Zoniet kun je de slijmvliezen schaden.

wandelvakantieOok hoesten is een veelvoorkomend probleem tijdens de herfst. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een droge hoest (kriebelhoest of prikkelhoest) en een vastzittende hoest. Bij een vastzittende hoest zit er slijm in je luchtwegen dat je ook ophoest. Een droge hoest geeft enkel een irritant gevoel aan de keel en de luchtwegen. In veel gevallen volstaan een hoespastille, siroop of een lepel honing om de hoest te kalmeren. Heb je last van een vastzittende hoest, dan kunnen warme dranken helpen om het slijm dunner te maken. Komt het niet los, dan moet je naar de apotheek voor een hoestdrank of tablet.

Nog een courant probleem tijdens de herst zijn droge lippen. Vergeet dus niet om je lippen goed in te smeren met een balsem. Anders loop je het risico op kloofjes en losse velletjes. Droge huid voorkom je ten slotte met een crème of lotion die je vochtbalans op peil houdt.