zomerbanden

Wanneer is het écht tijd voor zomerbanden?

Frans

“Mijn banden wisselen? Maar het is toch nog helemaal geen zomer?” Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen hun winterbanden veel te laat inruilen voor zomerbanden. Toegegeven, veel verwarring is te wijten aan de naam. In tegenstelling tot wat die doet vermoeden, heeft het wisselen van de seizoenen niets te maken met het wisselen van je banden. Wanneer het dan wél precies tijd is om zomerbanden te monteren? Lees verder en ontdek het meteen!

Zomer in bandenland

Voor de gewone sterveling begint de zomer op 21 juni en eindigt hij op 21 september, maar niet voor de bandensector. Daar duurt het zomerseizoen van maart tot november. In die maanden is het aangewezen om niet langer met winterbanden rond te rijden, omdat ze bij zachte en warme temperaturen niet de nodige grip op de weg bieden en bovendien sneller verslijten dan in de winter.

Hou het kwik in de gaten

Toch kan het gebeuren dat het ideale moment voor een bandenwissel niet in maart valt, maar net iets vroeger of later. Je hebt vast al gemerkt dat de temperaturen tegenwoordig soms ongewoon warm of koud zijn voor de tijd van het jaar. In plaats van de kalender, hou je daarom beter het kwik in de gaten. De vuistregel zegt dat je je winterbanden het best wisselt voor zomerbanden zodra de temperatuur overdag niet meer onder de zeven graden zakt.

Monteer je zomerbanden nooit meer te laat

Ben jij zo iemand die elk jaar weer lang in de rij moet staan bij de bandencentrale, omdat je te lang hebt gewacht om een afspraak voor je zomerbanden te maken? Laat het je niet meer overkomen en maak bij het opleggen van je winterbanden al meteen een nieuwe afspraak voor de zomer! Met de juiste banden verklein je het risico op ongevallen aanzienlijk.

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk in Amsterdam.