Wanneer is een medische repatriëring noodzakelijk?

fr

Op reis gaan staat gelijk met zorgeloos genieten en de dagelijkse sleur doorbreken. We associëren vakantie niet met problemen en nog minder met ziek worden. Toch gebeuren er op vakantie jammer genoeg dingen die we liever niet meemaken. Wanneer je (of iemand van je gezin) ziek wordt, zal je ter plekke een dokter opzoeken of naar het hospitaal gaan. Als het ernstig is, kan zelfs een medische repatriëring nodig zijn. Een reisbijstandsverzekering is dan ook geen overbodige luxe wanneer je naar het buitenland trekt.

Medische repatriëring

Sportongeval? Onverrichter zake naar huis 

Iedereen kent de beelden wel die elk jaar terugkeren: mensen die op een brancard van een vliegtuig worden gedragen met hun voet of arm in het gips. Op skivakantie zijn ze ten val gekomen en hebben ze hun voet, arm of pols gebroken. Als er een operatie nodig is of het om een gecompliceerde breuk gaat, is het einde vakantie en onverrichter zake weer huiswaarts. In dat soort gevallen, kunnen de pechvogels een beroep op een medische repatriëring. De kosten kunnen hoog oplopen (bijvoorbeeld: voor een repatriëring per vliegtuig op een stretcher: 10.000 EUR) en het is dan ook raadzaam om een reisverzekering af te sluiten die een medische repatriëring voorziet.

Medische repatriëring: voorwaarden

Medische repatriëring - Meteen naar huis

Bij een medische repatriëring zijn er medisch gegronde redenen om iemand naar zijn of haar thuisland te vervoeren. Het gebeurt altijd op doktersadvies en er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Een medische repatriëring (of in ernstige gevallen een evacuatie door middel van een sanitaire vlucht) wordt immers niet zomaar uitgevoerd. Word je ernstig ziek in een land waar de vereiste medische zorgen niet gegeven kunnen worden(*)? Dan kan de behandeling of operatie na een medische repatriëring in je thuisland gebeuren. Ook wanneer er een risico bestaat op bijkomende complicaties zullen de dokters een medische repatriëring aanraden.

Medische repatriëring op doktersadvies

Medische raptriëring op doktersadviesEr wordt zo veel mogelijk geprobeerd om de patiënt op zijn vakantiebestemming de nodige verzorging te geven. Maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. Als de dokter ter plekke van mening is dat de toerist niet meer in staat is om op eigen kracht thuis te geraken, is een medische repatriëring aan de orde. Verder gebeurt een evacuatie ook wanneer de patiënt liggend vervoerd moet worden, ook weer omwille van medische redenen.

Een reisbijstandsverzekering met een dekking voor (medische) repatriëring is dus meer dan welkom, zelfs noodzakelijk als je naar verre oorden trekt of een sportvakantie in het vooruitzicht hebt. Om het cliché te bevestigen: het gevaar schuilt dikwijls in een klein hoekje… Maar dankzij een reisbijstandsverzekering met medische repatriëring dek je jezelf alvast in voor de grootste kosten, mocht het noodlot toch toeslaan.


(*) Medische repatriëring wordt beslist op basis van twee criteria: 1) mogelijke medische zorgen in het land en 2) dringendheid van de operatie en/of behandeling.