Wat te doen bij een zonneslag?

Wanneer de zon tevoorschijn komt en de temperaturen aangename hoogten bereiken, houden we ervan om een hele dag naar buiten te gaan om actief bezig te zijn of gewoon in de zon te luieren. Aan zo’n dag in volle zon zijn echter een aantal risico’s verbonden. Zonnebrand voorkomen is belangrijk, maar ook een zonneslag moet je zeker vermijden!

Tips om een zonneslag te voorkomen

Wat is een zonneslag?

Een zonneslag of zonnesteek is eigenlijk een ontregeling van het warmtecentrum in de hersenen, dat instaat voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Door te veel zon op het hoofd raken je hersenen ontregeld en loopt je lichaamstemperatuur ongezond hoog op. Een gebrek aan schaduw en vocht werkt een zonneslag in de hand.

Hoe een zonneslag voorkomen?

Een zonneslag voorkom je simpelweg door niet te lang in de zon te blijven. Soms is dat echter lastig, bijvoorbeeld wanneer er op een warme dag een lange wandeltocht gepland staat. Draag daarom steeds een pet of hoedje wanneer je in de felle zon komt zodat de zonnestralen je hoofd niet direct kunnen bereiken. Bedek liefst ook je nek. Het is aangeraden om geen zware inspanningen te doen op warme dagen. Tot slot is het belangrijk om veel water te drinken om je lichaam gehydrateerd te houden.

Bij baby’s en jonge kinderen is het systeem dat hun lichaamstemperatuur regelt nog niet volledig ontwikkeld. Zij zijn vatbaarder voor een zonneslag en blijven daardoor maar beter in de schaduw. Ook ouderen hebben een verhoogd risico.

Een zonneslag herkennen: de symptomen op een rij

Zonnesteek op vakantie? Zo herken en behandel je het!Iemand die lang in de zon geweest is en de volgende symptomen vertoont, heeft waarschijnlijk een zonneslag opgelopen:

  • bleke of rode huid,
  • veel zweten,
  • slap gevoel en sufheid,
  • dorstig gevoel,
  • snelle hartslag,
  • koorts,
  • duizelig of neiging tot flauwvallen,
  • hoofdpijn,
  • misselijkheid of braken.

Tips voor de behandeling van een zonneslag

Haal iemand met een zonneslag meteen uit de zon en laat hem of haar halfzittend rusten in de schaduw of een koelere ruimte. Laat het slachtoffer veel water drinken (niet ijskoud) en koel hem of haar af. Dat kan door een koude douche of door natte doeken op het hoofd en de nek aan te brengen. Gaan de symptomen niet over wanneer de lichaamstemperatuur daalt? Roep dan zeker de hulp in van een arts!

Reisverzekering voor een zorgeloze vakantie

Op reis in warme landen is het risico op een zonneslag natuurlijk groter. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijft het daarom een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Of je nu een zonneslag oploopt, ziek wordt op reis of een ongeval hebt, dankzij een reisverzekering hoef je je geen zorgen te maken over medische kosten op vakantie!