Wat te doen bij slecht weer? Deze pareltjes van musea in België moet je ontdekken

Een uitstapje in eigen land is gemakkelijk te organiseren en erg betaalbaar. Maar in de winter zoek je soms tevergeefs naar een leuke bestemming. Wat te doen bij slecht weer? Heel wat leuke musea bieden soelaas. Geen saaie en doodse tentoonstelling, maar een actieve en interactieve belevenis voor jou en je gezinsgenoten – daarvoor kun je altijd in deze musea in Brussel en Antwerpen terecht!

Topmusea in Brussel

Brussel telt bijzonder veel musea. De kans is groot dat je kleppers als het Museum voor Natuurwetenschappen (het ‘dinomuseum’) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (Bozar) als kind al bezocht. Ook het Muziekinstrumentenmuseum en het Magrittemuseum, allebei op de Kunstberg, kennen veel mensen al. Maar Brussel heeft nog veel meer te bieden.

Het Belgisch Stripcentrum is een must voor jong en oud. De permanente tentoonstelling geeft je een goed beeld van de geschiedenis van onze rijke stripgeschiedenis, terwijl de tijdelijke tentoonstellingen telkens een nieuw licht werpen op afzonderlijke kunstenaars. Als je denkt dat dit museum louter voor kinderen is, sla je de bal mis. Het Belgisch Stripmuseum balanceert knap tussen toegankelijk en diepgaand, en is bovendien in een prachtig Art Nouveau-gebouw gevestigd! Brussel beschikt trouwens ook over een stripwandeling langs de mooiste stripmuurschildering. En, een beetje buiten Brussel, tref je het Hergémuseum aan over de geestelijke vader van Kuifje.

Pareltjes van musea in België

Een verrassend pareltje is het Verre Oostenmuseum aan de rand van het koninklijk domein in Laken. Het omvat een Chinees paviljoen en een indrukwekkende Japanse toren, meer dan honderd jaar geleden gebouwd in opdracht van koning Leopold II.

Antwerpen: originele musea

Musea in Antwerpen

De laatste jaren kwamen er in Antwerpen enkele topmusea bij. Het Museum aan de Stroom, gehuisvest in een opvallend gebouw op het Eilandje, brengt verschillende collecties samen tot een interessant verhaal over de stad en haar rol in de wereld. Het MAS is meer dan een opvallend baken in de stad, het is bovendien een bijzonder boeiend en mooi museum! Niet ver van het MAS tref je het Red Star Line-museum aan, over de historische migratie van Belgen en andere Europeanen vanuit de haven van Antwerpen naar het beloofde land, Amerika.

Antwerpen is dé modestad van België, en daarvan kun je genieten in het Modemuseum. Hier tref je geen vaste collectie aan, maar een constante afwisseling van thematische tentoonstellingen over ontwerpers, kleding, textiel … Een dynamisch museum dat zowel modekenners als leken bekoort!