Weekendje weg in België: enkele tips voor absolute winterpareltjes

Weekendje weg in België - kerstmarkt BrusselBelgië heeft veel meer te bieden op vlak van citytrips dan we soms wel denken. Wist je bijvoorbeeld dat de kerstmarkt van Brussel werd verkozen tot de meest originele van Europa?

Onze hoofdstad verandert tijdens de wintermaanden in een waar winterparadijs. Ook steden zoals Luik, Brugge en Antwerpen zetten in december hun beste beentje voor. We bezorgen je dan ook wat ideeën & tips voor een weekendje weg in België.

Weekendje weg in België: winterpret in Brussel

Brussel is altijd al een interessante bestemming geweest. De stad biedt diverse activiteiten op historisch, cultureel en culinair vlak. Maar ook shoppen kan je in Brussel naar hartenlust. Tijdens de wintermaanden kan je bovendien genieten van heel wat activiteiten voor het hele gezin!

De winterse festiviteiten in Brussel zullen starten op 29 november en dragen de naam Winterpret. Er is dan ook gedacht aan zowel volwassen als kinderen. Met 240 houten chalets is de kerstmarkt zelf een ware ontdekkingsreis van lekker eten, ambachtelijke producten en creatieve kerstgeschenken. Vergeet ook de ijspiste van 60 meter lang en het reuzenrad van 48 meter hoog niet!

Nieuw voor dit jaar is de Iceberg. Een interactieve klank- en lichtinstallatie die de bezoekers aanspoort de ijsberg te verkennen van noord naar zuid. Bezoekers maken als het ware een reis doorheen het monument van de poolwateren tot het punt waar de ijsberg smelt aan de Middellandse Zee. De reis en het monument wordt onderverdeeld in drie gedeeltes of drie stadia van de ijsberg waarbij ieder stadium een andere ruimte is met verschillende afmetingen, verlichting en klanken.

Dit originele schouwspel is zeker en vast een bezoekje waard voor het hele gezin. Je leest alles over Iceberg op de site van Visit Brussels.

Ontdek de kerstsfeer in Luik

Uiteraard is Brussel niet de enige Belgische stad waar je de kerstsfeer kan opsnuiven. Een stad waar we zelden aan denken voor een weekendje weg is Luik. Met de tweede grootste kerstmarkt van België is het dan ook een echte aanrader.

Maak je weekend volledig met een bezoek aan het Kasteel en de tuinen van Modave dat van 7 december tot en met 5 januari verandert in een sprookjeskasteel met kerstversieringen die zowel jong als oud kunnen bekoren.

Kerstmarkten in Antwerpen en Brugge

Ook in Antwerpen en Brugge is er meer dan voldoende te beleven. Beide steden bieden niet alleen een prachtige architectuur en honderden winkels, restaurants en cafeetjes maar organiseren ook winterse activiteiten.

Zo kan je in Brugge het Sneeuw en Ijssculpturenfestival bezoeken waar artiesten van over de hele wereld de mooiste sneeuw- en ijssculpturen maken. Dit jaar creëren ze een ware sprookjeswereld met als inspiratiebron de nieuwste Disneyfilm ‘Frozen’. Het festival gaat door van 22 november tot en met zondag 5 januari 2014 op het stationsplein van Brugge. Meer info vind je op de site van het Sneeuw- en Ijssculpturenfestival. Daarnaast organiseert Brugge ook een kerstmarkt op de Brugse markt met een grote verlichte ijspiste. Een warme Glühwein, een heerlijk hapje en tientallen chalets met allerhande (kerst)artikelen bezorgen je een gezellige winterdag en/of –avond.

En laten we zeker ook Antwerpen niet vergeten. Ook Antwerpen heeft immers een rijkgevulde agenda boordevol kerstactiviteiten. Op 7 december wordt de aftrap voor de Winter in Antwerpen gegeven met een openingsfeest. Samen met het openingsfeest worden ook de kerstmarkten geopend op de Handschoenmarkt, Grote Markt en Suikerrui. Deze blijven staan tot zondag 29 december. Ideaal voor de kids zijn de nostalgische draaimolen, de spiegeltent en uiteraard ook de ijspiste.

Ook aan shoppen kom je tijdens een weekendje weg in Antwerpen toe. Antwerpen biedt je een zeer ruime keuze aan winkels en bovendien zijn de winkels ook open op de koopzondagen van 15 en 22 december. Wie ten slotte graag in een unieke omgeving van het eindejaarsvuurwerk geniet, kan op dinsdag 31 december terecht in Antwerpen.

Overal en altijd verzekerd met de doorlopende reisverzekering

Trek je er regelmatig op uit? Alleen of met de kids? Dan is een doorlopende reisverzekering steeds een goed idee. De reisverzekering – afhankelijk van het type – biedt je immers heel wat waarborgen zoals een reisannulering, bescherming tegen medische kosten, repatriëring, reisbijstand, enzovoort.

Zeg bovendien nooit ‘nooit’, want ook bij kleine tripjes of een weekendje weg kan je al eens pech hebben. Dankzij Allianz Global Assistance ben je dan perfect beschermd in eender welke situatie.