Auto's België

In welke auto trotseer je de winter het best?

Wanneer de winter voor het eerst een prik uitdeelt, ben je daar maar beter op voorbereid – de kans is immers groot dat je, zoals zovelen, op die eerste besneeuwde winterochtend de auto in moet om op je werk te raken. Welke auto’s zijn het best gewapend tegen de winter en de bijhorende ongemakken op de weg? Een overzicht.

Vierwielaandrijving of winterbanden?

Rijden in de sneeuw stelt extra eisen, zowel aan de chauffeur als aan de auto zelf. Grip krijgen op het gladde wegdek: daar komt het voornamelijk op aan. Heel wat chauffeurs rusten hun wagen om die reden uit met winterbanden, en gelijk hebben ze. Winterbanden hebben diepere groeven en een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden, waardoor ze een betere grip hebben op het wegdek.

Andere autofanaten zweren dan weer bij een wagen met vierwielaandrijving – de meeste SUV’s zijn ermee uitgerust – om de winter te trotseren. Ook die keuze valt goed te begrijpen, want vierwielaandrijving zorgt net als winterbanden voor meer grip en voorkomt dat de banden ‘doordraaien’ op een gladde ondergrond.

‘Winterproof’ auto

Als je op zeker wil spelen, kies je dus het best voor een combinatie van de twee. Al moeten we er wel bij vermelden dat vierwielaandrijving een veel grotere investering vergt dan winterbanden …

Welke auto kiezen om de winter mee te doorstaan?

Was je sowieso van plan om een nieuwe wagen te kopen? Dan geven we je graag enkele concrete tips. Deze modellen worden door specialisten geprezen om hun grip en bodemvrijheid (dat is de afstand tussen het laagste punt aan de onderkant van de auto en het bodemoppervlak) en zijn dus aanraders voor wie de winterse ongemakken veilig en comfortabel het hoofd wil bieden:

  • Volvo XC90
  • Jeep Cherokee
  • Subaru Forester, XV Crosstrek of Outback
  • Mitsubishu Outlander
  • Mazda CX-5
  • Land Rover Discovery Sport

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer auto’s die op-en-top winterproof zijn. Ga te rade bij een specialist en lees hier waarop je moet letten wanneer je voor het eerst met je gloednieuwe auto op wintervakantie vertrekt.