autolichten

Welke autolichten moet je wanneer gebruiken?

Frans

De winter komt eraan en dat betekent dat het weer vroeger donker wordt én langer donker blijft. Om je veilig op de baan te begeven, is het niet alleen als fietser belangrijk dat je voldoende zichtbaar bent, maar ook als automobilist. Dat doe je door je lichten juist te gebruiken. Weet jij niet altijd wanneer je welke autolichten wanneer moet gebruiken? Dan komt dit artikel handig van pas!

Welke autolichten gebruik je wanneer? De dimlichten

De dimlichten van je auto gebruik je het vaakst. Je moet ze verplicht aanzetten als het donker is of als je door omstandigheden niet verder kunt kijken dan 200 meter, als het regent, sneeuwt of er mist is bijvoorbeeld. Je dimlichten zorgen dat jij gezien wordt én dat je andere weggebruikers kunt zien.

Next up: de standlichten

Je standlichten vind je terug in het rood aan de achterkant en in het geel aan de voorkant van je auto. Ze zijn het minst fel en dienen voornamelijk om de breedte van je wagen aan te geven. Je zet ze aan wanneer het onmogelijk is om verder dan 200 meter te kijken en als het donker is. Ook als je stilstaat of gaat parkeren op een donkere plek, ben je verplicht om de lichten te gebruiken. Daarom worden ze ook wel parkeerlichten genoemd.

Wanneer gebruik je je grootlichten?

Je grootlichten kun je gebruiken als je dimlichten branden en je toch niet genoeg kunt zien. Let wel op: grootlichten zijn erg fel. Daarom mag je ze niet aanzetten als de weg voldoende verlicht is. Verder moet je opletten dat je er andere weggebruikers niet mee verblindt. Dim je grootlichten dus als er een tegenligger is, je op 50 meter of minder van een andere wagen rijdt en je niet van plan bent die in te halen of als je een spoorvoertuig nadert.

Tot slot: het gebruik van je mistlichten

Je mistlichten geven het felste licht en mogen dus enkel in zeer specifieke omstandigheden gebruikt worden. Die omstandigheden zijn: bij regen, sneeuw of mist waardoor de zichtbaarheid minder dan 100 meter is. Je kunt je mistlichten in dat geval samen met je dim- en grootlichten aanzetten, al kunnen ze ook gewoon op zichzelf gebruikt worden.

Sta je in panne langs de kant van een donkere weg? Vergeet je standlichten dan niet aan te zetten! Zorg ook dat je een goede autoverzekering hebt, zodat je niet te lang hoeft te wachten.