Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

Zodra het kwik begint te dalen, vervangen veel mensen hun zomerbanden door winterexemplaren. Dat is geen overbodige luxe, aangezien meer grip op het wegdek bijzonder welkom is bij het rijden tijdens plensbuien en hevige sneeuwval. Toch zijn er nog steeds mensen die geen winterbanden opleggen en gewoon met hun zomerbanden blijven rijden. Maar zijn winterbanden verplicht? En hoe zit het met de regelgeving in andere landen? Een overzicht.

winterbanden België

Winterbanden: in België niet verplicht

Aangezien er in ons land doorgaans weinig tot geen sneeuw valt, heeft het weinig zin om winterbanden te verplichten – ook al hebben ze wel degelijk hun nut. Maar in sommige buurlanden zijn winterbanden wél verplicht. Wil je gaan skiën of snowboarden? Hou dan rekening met de wetgeving van andere Europese landen omtrent winterbanden als je een boete wil vermijden.

Duitsland: schaf winterbanden aan

winterbanden verplicht

Sinds 2010 zijn winterbanden in Duitsland verplicht. Rij je tijdens een sneeuwbui toch rond met zomerbanden? Dan kun je een boete krijgen. Daarnaast moet je voertuig aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Concreet wil dat zeggen dat je ruitenwissers goed moeten functioneren en antivriesmiddel moeten bevatten. Zorg er ook voor dat er voldoende koelvloeistof in je auto aanwezig is.

Specifieke normen in Oostenrijk en Luxemburg

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht vanaf 1 november tot 15 april. Sneeuwkettingen zijn ook toegelaten als je op een besneeuwd oppervlak rijdt. Hou er wel rekening mee dat de maximale snelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen 40 kilometer per uur bedraagt.

Ook in Luxemburg zijn winterbanden verplicht. Als je geen winterbanden hebt en betrokken raakt
bij een ongeval, kan men je aansprakelijk stellen.

Beperkte regels voor Frankrijk, Zwitserland en Italië

In Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn winterbanden niet overal verplicht. Je hoeft ze enkel te gebruiken in specifieke gebieden. Ga je toch op vakantie in een van deze wintersportlanden? Neem dan het zekere voor het onzekere en schaf winterbanden aan of leg sneeuwkettingen in je auto. Naast winterbanden heb je ook nog andere zaken nodig als je op wintervakantie vertrekt. Hier vind je alvast een checklist!

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch betrokken zou raken bij een ongeval, biedt je autoverzekering soelaas. Vraag raad aan een van onze dienstverleners.